När man startar eget företag är det mycket man ska ordna och hålla koll på. Elisabeth Sandin är försäkrings-specialist och hjälper såväl nyblivna som rutinerade företagare med bland annat hur de ska tänka kring pensionen.
– Har man kommit så långt att man kommit på tanken att man ska teckna en tjänstepension så är man på rätt spår, säger hon.

FÖR ELISABETH SANDIN, försäkringsspecialist på Hälsinglands Sparbank, är det viktigt att göra det här med pension och försäkringar så enkelt som möjligt för företagaren.
– Mitt mål är att alla kunder som kommer till mig ska förstå vad de behöver när de sedan går ut genom dörren, säger Elisabeth Sandin. Grundläggande för att lämna Elisabeths kontor med en lysande glödlampa ovan huvudet handlar om att få förståelse för pensionspy­ramiden. Den består av allmän pension (in­komstpension samt premiepension), tjänste­pension och privatpension (eget sparande). – Som pensionssystemet är uppbyggt i Sverige idag får du allmän pension från staten, ”gratis” kan man säga, tack vare att du har en inkomst, förklarar Elisabeth och fortsätter:
– Som mest kan du få mellan 19 000 och 20 000 kronor i allmän pension före skatt. Det är betydligt mindre än vad många företagare är vana att leva på. För att få full allmän pension behöver du en lön på 47 747 kronor (år 2022). Högre lön ger dig inte mer i allmän pension. Så för att få upp pensionen måste du ha en tjänstepension. Med hjälp av tjänstepensionen tryggar du inkom­sten som pensionär och kan behålla mer av den levnadsstandard du är van vid.

DRIVER MAN SITT eget aktiebolag rekommen­derar Elisabeth att man från start ser till att ha minst lika bra tjänstepension och försäkringar som en anställd. – Det är viktigt att skräddarsy ett avtal som passar just dig och ditt företag och som ger dig koll på inkomsterna idag och i framtiden. Se det som ett trygghetspaket som ska finnas med från början. Du vill ju kunna äta och bo bra även när du är gammal och inte vill jobba längre, säger hon. Innan vi avslutar intervjun påminner Elisa­beth om att det är viktigt som egenföretagare att varje år uppdatera sin lön i pensionsplanen. – Har man glömt bort att göra det, och faktiskt har haft en lönehöjning, får kunden ut utbetalning från sjukförsäkringen utifrån den lön som är angiven i pensionsplanen om man drabbas av långvarig sjukdom. Så det är viktigt att komma ihåg innan olyckan eller sjukdom är ett faktum. #

Text & Foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-01

TIPS TILL FÖRETAGARE FÖR EN TRYGGAD PENSION
• Ta minst ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt – om du har möjlighet.
• Betala in till tjänstepension. Företaget får betala in upp till 35 procent av din lön, med ett tak på 10 basbelopp. Inbetalningen blir avdragsgill för företaget och du tryggar pengar till dig själv.

 

Matnyttiga hemsidor om pension
pensionsmyndigheten.se minpension.se

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö