Efter Norra Hamngatan i Söderhamn, mysigt beläget alldeles intill ån, ligger Hunker junker. En food truck som uppgraderats till uteservering med matmästaren Èmile Bylund i spetsen. Med start sommaren 2021 har Èmile tillsammans med familj och vänner byggt upp allting från grunden.

Matintresset började redan i tonåren när Èmile Bylund och kompisgänget sågs på helgerna för att laga mat tillsammans. Alla pengar gick åt till råvaror och vin. För att dryga ut reskassan under åren som globetrotter kunde Èmile extraknäcka som kock på diverse hostels. Matglädjen har alltid funnits där och på den vägen är det.
– Jag var trött på att inte få laga det jag ville, när jag jobbade åt folk. Då blev det naturligt att vi skulle starta ett ställe, berättar Émile.
Från början var tanken att öppna ett ställe i Mexiko, men när pandemin bredde ut sig över världen fick de tänka om. En food truck i centrala Söderhamn blev lösningen, eller en ”junker” som det visst kallas i staterna. Det innebär begränsade arbetsytor, så det gäller att tänka smart, menar Èmile.
– Det är ju mycket käk som går ut här så vi kan ju inte stå och peta med pincetter, men vi försöker alltid göra riktigt bra käk.
– Den tydliga visionen är väl att vi lagar det vi själva vill äta och vi byter meny precis när vi vill. Vi kan låta en meny sitta i tre veckor, ibland en vecka eller i en månad.
Inspirationen kommer bland annat från Èmiles alla resor. Mycket från Centralamerika, till exempel Mexiko, men även från Sydeuropa såsom ­Spanien och Italien.
– Så det blir lite fusion av allting, förklarar Èmile.

Det otroliga läget med gästhamn lockar båtfolk från världens alla hörn. Snart kommer bryggorna fyllas med segelbåtar från länder som Italien, Spanien, Holland och Tyskland. Till och med så långväga gäster från Brasilien har besökt Hunker junker och Söderhamns vackra skärgård.
– Det är ju Sveriges Karibien, Söder­hamns skärgård.
Tillsammans med Beerbliotek, ett bryggeri med rötterna i Göteborg, har en egen öl tagits fram. Nytt för i år är även kolsyrade lemonader som är gjorda på färsk frukt och sockerrörsjuice. Den med passionsfruktssmak rekommenderas starkt. Här finns även en rombar med över ett trettiotal sorters rom från hela världen. Till detta serveras ostron! Några drinkar finns också på menyn, vilket brukar vara populärt.
– Men i år tänkte vi försöka lära stan att dricka rom, som den ska drickas.

Roligast tycker Èmile är att få laga mat och det kreativa skapandet. Han har alltid kul på jobbet och tycker att det är en frihet att få driva sin dröm. Om han själv blir bjuden på mat så blir han extra glad om det blir grillad fisk.
– Det är väl det finaste som finns, när någon lagat mat till en. Det är verkligen en kärlekshandling.
Får han bara välja ett köksredskap så är det en hederlig stekpanna i gjutjärn. Hemma har Èmile en panna som gått i tre generation, vilket han tycker är vackert.
– Mat är ju ett arv. Det är det som är så coolt med mat, att det finns en story bakom allt, hur det kom till. Sen utforskar vi ju en hel del saker. Det är ofta vi sätter upp rätter som vi aldrig har lagat, och så kör vi bara.
Mat är en upplevelse som handlar om mer än bara maten, menar Èmile. Det är musiken, vinet och stämningen som tillsammans skapar en atmosfär man vill vistas i – något som Hunker junker verkligen åstad­kommit. #

Émile Bylund
Ålder: 32 år.
Bor: I Söderhamns skärgård.
Favoritkäk: Fisk och skaldjur.
Drömmer om: ”Det här är min dröm. Men vi har ju planer för att skaffa oss fler ställen så småningom.”

Text & foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra & Södra 2023-06

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö