Humorgruppen har Småstadsliv från Alfta har producerat sju långfilmer, har över 300 000 följare i sociala medier och spelar nu live för utsålda teaterscener i hela landet. I december höll de öppet hus i sina nya lokaler i Bollnäs och lät fansen få en inblick i manusskrivande och repetitioner. Vi gick så klart dit, och passade på att ställa några frågor till frontmannen Christer Johansson.

Succén vet inga gränser. Såg du detta framför dig när ni drog igång för elva år sedan? 

– Nej, verkligen inte. Vi hade ju ingen utbildning eller erfarenhet i branschen. Men vi hade fantastisk humor som vi lyckats leverera från dag ett och det är jag mycket stolt över. 

Ni var länge verksamma i Ovanåker men är nu tillbaka i Bollnäs där allt startade en gång?

– Ja, den första filmen spelades in 2008 på min krog Restaurang Renen i Bollnäs. Och nu har vi hittat en bra lokal för våra två före­tag Småstadsliv och Scenmedia. Det ska bli jäkligt spännande att skapa Småstadsliv i Bollnäs igen, cirklen är liksom sluten.

Hur stora kan ni bli?

– Jag vet inte riktigt. Jag nyper mig i armen varje dag och tackar ödmjukast för allt. 

Lockar tv-rutan?

– I begynnelsen av Småstadsliv var målet att få en egen tv-serie. Men jag vet mer om tv-branschen i dag och hur styrd den kan vara så vi har det jäkligt bra som fortfarande är fria att kunna göra vad vi vill.

Kan humor rädda världen?

– Ja, det ser jag ofta med egna ögon. Många som tidigare mått psykiskt dåligt säger att vår humor har räddat deras liv. Det är den vackraste belöning man kan få. För räddar man ett liv har man räddat någons hela värld.

Vilka andra komiker inspireras du av?

– Vill jag skratta så googlar jag på folk som ramlar och slår sig. Jag älskar sånt! Min största förebild Gösta Ekman var en mästare på att ramla. Jag gillade Killinggänget och Monty Pythongänget också men det mesta på tv i dag är förutsägbart och saknar tvist. Det var bättre förr.

I Småstadsliv arbetar du som skåde­spelare, författare och regissör och sköter en hel del marknadsföring. Hur många timmar jobbar du under en vecka, tror du? 

– Jag vågar inte ens tänka på det. Hua, nästa fråga!

När och hur tankar du energi?

– När jag brottas med mina fem fantastis

Christer Johansson

Ålder: 45.
Bor: Alfta.
Familj: Fem döttrar.
Intressen: Film, teater och hockey. 
Aktuell med: Turnerar med ”Småstadsliv går på krogen 2.0”. Humorgruppen gör 24 nya stopp under våren – 19 är redan slutsålda. 

Text & Foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2019-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö