Det finns många IT-företag i Hudiksvall, men ingen som Internetport. Faktum är att bolaget är ensamt i hela Gävleborg inom sin nisch. – Vi är lite av en udda fågel, säger vd:n Peter Forslund.

Alla pratar om molnet i dag och det vi erbjuder är ungefär samma sak. Du hyr funktionen av en server. På så sätt får du processorkraft och allting, men slipper ha en server stående på kontoret som bullrar och kan gå sönder.  Du kan även få hjälp med installation av applikationer, service och underhåll, säger Tomas Gerhardsson, försäljningschef på Internetport.

Verksamhetens hjärta

Datahallen är lite av hjärtat i Internetports verksamhet. Här står långa rader med lås­beprydda serverskåp. Det är ganska hög ljudnivå här inne. Det beror på att kylanläggningen arbetar för att hålla servrarna på en lagom temperatur. De får nämligen inte bli för varma, för då kan prestandan påverkas negativt. Även livslängden kan förkortas. 

Servrarna får inte gå ner

En annan sak som inte får ske är att servrarna blir strömlösa på fel sätt. Då kan de skadas. Det kan till exempel inträffa vid ström­av­brott.

– Då hjälper det inte om man startar om servern. För att se till att detta aldrig händer har vi två extra UPS:er, alltså strömförsörjningsenheter, med batterier i sig och så finns det batterier bakom dem också. Om det skulle bli ett strömavbrott så kan de hålla servrarna vid liv i en halvtimme, trekvart ungefär och om den ena går sönder, så fungerar den andra. Vi har också ett dieselaggregat som hoppar igång direkt när strömmen går, berättar Tomas.

Vill växa mer

Utöver molntjänster erbjuder Internetport också bredband och IP-telefoni via fibernätsleverantörer som till exempel IP-Only, Fiberstaden och Telia. Och att företaget går bra råder det ingen tvekan om. De senaste 2,5 åren har personalstyrkan ökat från 7 till 18 medarbetare. Men man nöjer sig inte med det. 

– Ambitionen har alltid varit att det ska bli stort. Innan jag går i pension ska vi vara minst tre gånger så stor. Om vi växer i den takt vi gör nu kommer vi att vara det alla gånger, säger Internetports vd Peter Forslund, som också är den som startat företaget. 

Men hur ska ni klara det?

– Jag säger som min far. Tror du på saker och ting så kör. Det gäller att våga och inte titta bakåt. Det är så jag har gjort, säger Peter.

Internetport

• Internetport är en Hudiksvallsbaserad IT-leverantör.

• Företaget startades år 2009.

• Här jobbar 18 medarbetare, men man söker just nu efter tre personer till. 

• Bolaget har tre verksamhetsområden:

– Managerade IT-tjänster – sköter all hantering åt kunderna.

– Moln- och onlinetjänster – kunderna har sina servrar i Internetports datahall, men sköter dem själva.  

– Bredband och telefoni

• Varje månad får Internetport cirka 400 nya kunder.

• Kunderna finns i hela landet, men många i Hudiksvall.

Text: Anna Franck Foto: Emil Gustafson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-05

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö