På Hjärtvallen i Ramsjö har Tora Magnusson sitt fritidshus. Grannarna är alla släktingar och närmsta grannen är Toras syster som bor i den gamla banvaktarsstugan snett bakom. Tora och hennes familj bor i huset som hennes föräldrar byggde upp på 1950-talet.

PÅ HJÄRTVALLEN LIGGER de sju röda stugorna utspridda med utsikt över Hennansjön och blånande berg. Till den gamla vallen åker Tora Magnusson för att återhämta sig.

– Det här är en plats för ro för själen och återhämtning.
Är det fint väder gör vi inget annat än att ligga på bryggan och lösa korsord, lyssna på sommarprat och dricka kaffe, berättar Tora. Numera går inga djur och betar på vallen längre, men när Toras mamma växte upp här var det fullt av djur och hon och hennes fyra syskon fick ta dressin in till skolan i Ramsjö. Det fanns nämligen ingen väg, utan enbart tågrälsen på den tiden. DEN FÖRSTA I Toras släkt som bosatte sig på platsen var Toras mormors mor Agnes tillsammans med Karl-Axel och det var någon gång under 1800-talet, men redan 1782 stod vallstugor i Hjärtvallen.

– Förr i tiden trodde man ju på Näcken, älvor och småfolk och det gjorde man här också. Så min mamma växte upp i tron om att småfolk fanns och då finns det en sägen som säger att den här platsen, som heter Simmes och som vallstugorna stod på från början var där de började bygga Hjärtvallen. Men när de börjat bygga och kom tillbaka nästa dag var allt rivet och de började om igen, men när de kom nästa dag var allt rivet igen. Då tänkte de att det var småfolket som hade rivit och inte ville ha människor på den här platsen, så man
flyttade sig vidare och byggde istället längre ner och då fick de vara ifred, säger Tora och berättar att när hennes mamma och pappa
skulle bygga stugan så drog sig hennes mamma till minne denna sägen.

– När mamma protesterade ska farfar ha sagt ”nej lilla flicka, ni ska bygga på Simmes, det är den vackraste platsen”, och så blev det.
Pappa flyttade hit en gammal skogshuggarkoja från skogen och de började bygga. Mamma vågade knappt gå hit fast hon var över 30 år, berättar Tora och konstaterar att ingen har rivit huset än och att Toras föräldrar trivdes jättebra på platsen tillslut.

SEDAN DESS HAR stugan byggts ut och släktträdet på vallen sträcker sig idag ner till den sjätte generationen.

– Ibland kan man känna tidens vingslag och ju mer man vet om en plats och människorna där desto mer betyder den för en, konstaterar Tora.

– Vi brukar säga till våra barn att ni kommer väl ihåg att komma överens för det behöver man när man har något sånt här, säger Tora som är glad över att få vara med och förvalta det hennes släkt en gång byggt upp.

– Här samlas alla på min sida av släkten och det finns alltid någon här. Vi brukar gå över till varandra med korgar fulla med mat om somrarna och grilla och bara umgås. Det blir en naturlig plats att träffa alla på.

Det är förståeligt att Hjärtvallen är Toras idyll och på väggen i hallen hänger en text som Toras mamma skrivit om platsen: ”Hjärtvallen är saga, hägring och verklighet. Vackrare än så kan jag inte beskriva det”.

Tora Magnusson
Ålder: 53 år.
Bor: Ljusdal och stuga i Hjärtvallen.
Gör: Lärare.
Familj: Mannen Peter och två utflugna döttrar

Text: TEXT & FOTO: ALICIA MÅRTENSSON
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-08

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö