Han kanske är mest känd för sina illustrationer av Mulle Meck. Men Jens Ahlbom har gjort mycket under sina år som illustratör. Visste du att han bland annat gör illustrationer till nationella prov? Vi har fått oss en pratstund med Jens och har även fått en unik inblick i det hem han delar med Ingrid Henke i Hudiksvall.

Först blev jag lite förvirrad. På brevlådan stod det Henke Ahlbom. Hade jag kommit fel? Men icke. Henke är Jens fru Ingrids efternamn. De tycker båda att det är lite roligt att skriva sina efternamn i den följden. Det säger en del om paret, som verkar ha nära till skratt.

Jag välkomnas in i en ljus och lummig lägenhet en trappa upp i det vita och blå huset på Storgatan i Hudiksvall. Blommor, böcker och instrument präglar hemmet, och känslan är både hemtrevlig och kreativ på samma gång.

– Ingrid flyttade hit före mig, hur länge har du bott här?, frågar Jens.

– I 32 år, svarar Ingrid och berättar att det är elva år sedan de flyttade ihop.

Sedan dess har lägenheten förvandlats och speglar i dag dem båda. På väggarna hänger konst, både andras och Jens egen. Ingrids sons konst finns även den representerad. Överallt finns Mulle Meck. Hängandes från taket, på väggarna. Bakom knäckebrödet i köket. Även om Jens har gjort mycket sedan han började frilansa som illustratör i mitten av 1980-­talet, så är det nog den pyssliga karaktären vid vägens slut som är hans mest kända karaktär.

– Vi har nog gjort över 30 böcker med Mulle vid det här laget, säger Jens. Med ”vi” syftar han på George Johansson eller ”Jojje” som han kallas, som är författaren av böckerna och den som hittade på Mulle Meck en gång i tiden.

De träffades för första gången på Agön utanför Hudiksvall, där Jojje och hans fru då hade en stuga. Sedan dess har det alltså blivit över 30 böcker, ett datorspel och en interaktiv utställning på Junibacken, som sedan kom att flyttas till Hudiksvall där den blev en permanent del av stadens kulturliv.

Men Jens har gjort mycket under karriären, och än är den inte över, trots en pensionsmässig ålder på 66 år.

– Jag kommer nog aldrig att sluta illustrera, och jag vill nog fortsätta att göra böcker också, om det finns intresse – men utan att känna att man har tvånget att behöva försörja sig. Det är lite lyx att bara kunna välja de saker som man tycker är roligt, säger Jens.

Och vad tycker han är roligt, vad har varit roligast under åren?

– Att göra samma sak om och om igen blir tråkigt. Det roliga är att göra nytt, säger han och berättar om en specifik upplevelse som han minns med lite extra glädje.

Den första boken Jens skrev, Jonatan på Måsberget, skrev han under tiden han jobbade som bildlärare på Östra skolan i Hudiksvall. Han skrev den som ett bidrag i en tävling anordnad av Rabén & Sjögren och hamnade på andra plats. Året därpå gavs den ut, och den lever än i dag.

– Den översattes faktiskt till arabiska och persiska och tack vare det jag fick möjligheten att hålla i en kurs för blivande illustratörer i Palestina. Jag var där fyra gånger under ett år och det var både roligt, spännande och lite dramatiskt, säger Jens.

Han fick också se en repetition där tonåringar i ett flyktingläger höll på att förvandla berättelsen till en teaterpjäs.

– Regissören var lite nervös vad jag skulle tycka, för de hade ändrat på slutet. Boken handlar om Jonatan som inte har några vingar, i ett land där alla kan flyga, och i slutet bygger de andra vingar till honom så att även han kan flyga. Men ungdomarna tyckte inte att han skulle få vingar, utan han växte upp till en person som kämpade för alla som inte kunde flyga. Han byggde vägar och broar. Jag tyckte att det passade, det var nästan bättre än slutet i boken.

Men Mulle Meck har så klart också en plats i hans hjärta, vilket som sagt syns i hans och Ingrids gemensamma hem. Jens berättar att han och Jojje pratat då och då om att ”nu är det sista boken”, men att de inte riktigt kan låta bli att återkomma till Mulle.

– Det började som ett bilderboksprojekt för pojkar, det skulle vara maskiner och bilar. Men George skapade en berättelse kring det och det var det jag fastnade för. Min stil passar sig väldigt bra för realistiska återgivningar, jag tycker att det är roligt med tekniska prylar, säger Jens och fortsätter:

– Och det är ju allting någonting nytt som Mulle håller på med i böckerna. Som nu sitter jag och jobbar med nästa bok om Mulle Meck, och den handlar om cirkus.

Jens säger att detta nog ändå blir den sista boken om mångsysslaren Mulle. Men vem vet? Tiden får utvisa. #

Jens Ahlbom

Ålder: 66 år.
Bor: Hudiksvall.
Familj: Frun Ingrid Henke, två barn och Ingrids två barn.
Gör: Illustratör, konstnär och författare.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö