Hon har bokstavligt talat travet i blodet, och det rinner varmt i hennes ådror. Hanna Forslin startade eget stall 2019, och har nu landat på en gård i Iggesund tillsammans med sambon och dottern, en gård där drömmarna frodas.

NÄR JAG SVÄNGER upp med bilen till Hanna Forslin i Bodarna, Iggesund, står solen högt, och den maffiga gården gör att jag nästan missar den glittrande havsutsikten. På gården är det full fart, det plockas med hö, hästar tas in och ut ur stallet, och jag hittar Hanna tillsammans med Elin Fast som är anställd i stallet. Det är måndag, den mest hektiska dagen i veckan, och Hanna gick ut i stallet redan 06.00 för att hinna med allt som ska göras under dagen.
– Måndagar är våra mest intensiva träningsdagar. Helst vill jag att vi hinner träna alla 20 hästar, säger hon. Vi slår oss ned på verandan framför det gula tegelhuset, och vi börjar så klart att prata trav direkt.
– Jag har haft häst ända sedan jag föddes. Både pappa och mamma har alltid hållit på med trav och jag har alltid hängt på, berättar hon. Så har det även blivit med treåriga dottern Lova.
– Hon är nästan för orädd, säger Hanna och skrattar. Lova har en egen ponny, och det kan hända att det blir ponnytrav i framtiden, lika som för mamma.
Hanna gick även på ridskola när hon var liten, men fastnade aldrig för att sitta på hästryggen. Det är travet som bor i hennes hjärta.
– Det är så mycket adrenalin i trav, det är nog det som gör det. I övrigt är det närheten till hästarna och de relationer hon får chansen att skapa med dem som är det bästa med sporten.
– Sen är det häftigt att köra lopp också såklart, det går fort!

HANNA HAR VUXIT upp i Näsviken, och innan de köpte gården i Iggesund bodde hon, Anders och Lova i Hudiksvall. Men hon drömde hela tiden om en gård, där hon kunde ha sina hästar och börja drömma på riktigt om ett eget travstall. Det var hösten 2021 som de slog till på gården i Bodarna. Ett perfekt läge för familjen
– speciellt eftersom Anders intresse för trav inte kommer i närheten av Hannas.
– När vi träffades var det näst intill obefintligt, men det har växt med tiden och det är han som sköter träningsbanorna i dag. Men han är en båtmänniska framförallt, och här kan vi ha båten alldeles nedanför huset, berättar Hanna. Anders är också snickare, vilket gjorde att de verkligen kunde uppskatta potentialen både i bostadshuset och stallbyggnaderna.
– Det fanns två stall här, varav vi renoverade ett innan vi flyttade hit. Nästa ska vi börja med här så småningom, berättar Hanna. Även hagar fanns redan, men även de fick de renovera innan de kunde flytta hem hästarna.
– Det är tur att Anders kan göra det mesta själv, och att han tycker att det är roligt. Han har många idéer om saker vi kan göra och förbättra. Just nu har vi börjat göra iordning ett ordentligt omklädningsrum till stallet, säger Hanna.

SJÄLVA FLYTTADE DE inte in förrän i maj i år, och har således inte hunnit bli färdiga med renoveringen, men det är ett pågående projekt. Hanna tycker att det är roligt med inredning och renovering, och Anders tycker om att ha fint runt omkring sig, så planerna är stora.
– Jag är väldigt inne på beige just nu, nästan så att Anders blir lite less på mig, säger Hanna och skrattar till. Det allra mesta tycker de väldigt lika om när det kommer till hur saker och ting ska se ut och vara, men på ett område finns det lite skilda åsikter.
– När vi bodde i Hudiksvall tyckte Anders att det såg ut som ett klubbhus, med alla travrelaterade saker jag hade på väggarna, och
utspritt lite överallt. Än så länge har travet inte fått sprida ut sig allt för mycket i hemmet, men visst står det en del troféer här och där, och tavlor står längs väggarna och väntar på att få en designerad plats på lämplig yta.

NÅGONTING ANNAT SOM utmärker deras stil står Lova för. Hon syns lite överallt i inredningen.
– Hon är väldigt inne på plåster just nu, säger Hanna och pekar på ett konstverk på altandörren. Skor tar också mycket plats hemma hos familjen.
– Ja, jag har lite av en sko-fetish! Någonstans här börjar det bli dags att avrunda, för Hanna behöver gå ut i stallet och jobba. Det är ju som sagt måndag och många hästar som ska få sin träning och tas omhand. Men vi hinner med en fråga till! Vad drömmer du om kring Stall Hanna Forslin?
– Jag har satt ett max på 30-35 hästar i träning. Jag vill hålla det på en nivå där jag kan ge varje häst det den behöver. Jag vill inte att det ska bli en industri. Varje häst är en individ, och det kan innebära att de behöver tränas lite olika, och har olika behov. Det vill jag kunna tillgodose. Sen har jag nog också lite av ett kontrollbehov, och blir det mer än så, så tror jag att det bli svårt att sköta stallet så som jag vill ha det, säger hon och tillägger:
– Sen är det väl att köra Elitloppet såklart!

Hanna Forslin
Ålder: 28 år.
Bor: Bodarna, Iggesund.
Familj: Sambon Anders och dottern Lova, 3 år, hunden Ivar och en massa hästar.
Gör: Äger och driver Stall Hanna Forslin.
Bästa travminne: ”Det var nog i Esklistuna 2021 när jag vann mitt första V75-lopp med min egentränade häst Malkin. Det var en massa känslor hit och dit, men väldigt härligt.”

Text: TEXT & FOTO: M ÅHS
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-08

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö