Med inredning från 50-,60- och 70-talet har Simon och Sara skapat ett charmigt hem med färger, mönster och många loppisfynd. – Vi gillar att inreda med mycket färg, säger Sara.

I tvåvåningshuset finns en uppsjö av intres- santa och färgglada tapeter, inredningsdetal- jer och möbler. Från nedervåningen där kök, föräldrasovrum och badrum finns, leder en gul, färgglad trappa upp till övervåningen där barnens rum ligger.

– Trappan har nyss målats om, det är vårt senaste projekt i huset, säger Sara.

I alla rum finns olika tapeter i härliga fär- ger och mönster och trappan är ytterligare en fin detalj som lyser upp.

Frihetskänsla

Simon och Sara flyttade in i huset med sina barn för snart fem år sedan. Huset var välbe- kant för Sara redan, då hennes pappa ägde huset och hon själv växt upp i det. Sara och Simon bodde tidigare i lägenhet men det blev trångbott efter ett tag. Samtidigt var huset för stort för Saras pappa och därför bestämde de sig för att byta bostad med varandra. Sara och

Simon köpte huset och Saras pappa flyttade in i deras gamla lägenhet.

– Det var otroligt skönt och en frihets- känsla att komma till ett hus. Att kunna göra och ändra om som man vill och att bara kunna öppna dörren och låta barnen gå ut, säger Sara.

Sara och Simon satsar mycket på hållbara ting. Många möbler känns gedigna och rejäla. I hallen hänger bland annat en grön, färgglad klädhängare med fack för mössor och vantar.

– Den här gillar jag. Jag tycker om när sakerna är tillverkade av robusta material, då känns dom rejäla, säger Simon.

Hållbarhetstänk

Innan de flyttade in tapetserade Saras pappa om några rum åt dem och därefter har de själva målat och tapetserat om allt eftersom. Nästa projekt som de vill satsa på är att renovera badrummet. Mycket i huset går i en härlig mix av äldre årtal och det mesta som finns i huset är köpt via auktion eller loppis. Både Simon och Sara tycker om att köpa begagnade möbler och inredningsdetaljer och besöker ofta loppisar där de gjort många fina fynd. De besöker många loppisar i närheten men svänger också in på någon loppis efter vägarna om de är ute och åker. Sara berättar att hon har svårt för att slänga saker och att hon ofta samlar på sig saker tills hon skän- ker dem till någon annan som kan ha nytt av dem. Hela hemmet faller inom ramarna för ett hållbarhetstänk.

– Vi gillar den gamla stilen och vill helst inte köpa nytt. Det finns så många bra saker redan, säger Sara.

Favoriter i huset

Simon visar upp en favorit, en staty av Leif ”Loket” Olsson, som han hittade på en loppis i Bollnäs.

– Det var lite kul för jag hittade den för ett halvår sedan då jag precis hade blivit lokföra- re, säger Simon och skrattar.

En av Saras favoriter är taklampan i köket som lyser upp med sin fina, gula färg. Den fyndade hon på Facebook i en ”Köp och sälj”- grupp.

Även det runda matbordet med tillhöran- de stolar är en favorit hos Sara.

– Jag hade spanat in dem på Butik Unik i Ljusdal men just då var det inte till salu men det blev de senare som tur var, säger Sara.

Simon och Sara har ingen favoritdesign eller några märken som de gillar bättre än an- dra utan inreder helt enkelt i huset med saker som dom gillar.

– Vi köper det som tilltalar oss och det blir mycket blommigt, färgglatt och äldre saker, säger Sara.

Retrofamiljen

Här bor: Sara Ottosson 30 år och Simon Hedqvist 30 år med barnen Molly 9 år, Kaj 4 år och Märta 2 år.
Yrke: Sara är städerska och Simon är lokförare.
Var: Järvsö.
Bor i: Ett tvåplanshus från 50-talet med fyra rum och kök.

Text & foto: Jenny Olsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-08

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö