TEXT & FOTO: LOVISA SPAUDE

Helene Åkerström Hartman har alltid vågat drömma stort och såg tidigt potentialen i ­Hälsingland och sin barndoms Orbaden. ­Resultatet? En pris­belönad spaanläggning där ingenting har lämnats åt slumpen.

Det kunde ha blivit en filantropisk verksamhet för Helene Åkerström Hartman.

– Jag var ju djurrättsaktivist en gång i tiden.

Istället hamnade hon i hotellbranschen och nu visar hon mig runt på Orbaden Spa & Resort, hjärtebarnet hon driver sedan snart tjugo år tillbaka.

– Har man väl kommit in i hotellbranschen är det svårt att lämna den. Det är så pass speciellt, och blir lite av en livsstil, säger hon.

Vi passerar anläggningens spaavdelning och Helene hälsar glatt till en av besökarna.

– Vad säger du, blir det en flytt till Hälsingland? Du får tre hus här om du säljer lägenheten i Stockholm!

En gäst, en tidigare anställd, en städare. Det blir många stopp på vår rundvandring. Helene tar sig tid att prata med alla hon möter och det blir tydligt att hon är en person som ser varje människa.

– Det är människorna som gör det. Just att det alltid händer saker och att en dag aldrig är den andra lik. Det är vad som driver mig framåt, säger Helene.

Hon beskriver sig själv som lite av en rastlös typ. Någon som lätt tröttnar om saker blir slentrian, och som vill att saker utvecklas.

Och det får man säga att Orbaden har gjort. När Helene tog över verksamheten 2002 var det en liten konferensanläggning med få privatgäster som omsatte 8 miljoner årligen. Nu, innan coronakrisen, omsatte man 40 miljoner. Orbaden är en helt annan plats idag.

– Vi har gjort en resa, kan man säga.

Helene är ensam ägare till Orbaden Spa & Resort. Det har gett henne stor frihet att forma platsen. Hon behöver inte ­anpassa sig efter någon annan. Istället har hon kunnat tänka och agera stort – och långsiktigt. 

– Tidigare kunde jag tvivla på om jag verkligen skulle vara kvar i en bransch som på många sätt kan uppfattas som ytlig. Det är så långt ifrån den jag är.

Länge trodde hon att hon skulle sluta upp som bistånds­arbetare i Afrika. Men när Helene tog sig an Orbaden insåg hon att hon inte behövde välja.

– När jag kom hit och fick möjlighet att styra det här som jag vill, så förstod jag att det här inte behöver vara en ytlig bransch. Det kan bli något väldigt bra som gör väldigt mycket bra saker för många människor, säger hon.

Vi går upp för trapporna, mot anläggningens unika designsviter. Här har lokala profiler som Carolina Klüft, Victoria Silvstedt och Peter Stormare fått inreda sina egna rum. Delar av intäkterna går i flera fall till olika välgörenhetsprojekt.

– Om vi kan hjälpa till och stötta och göra goda saker så är det min plikt att göra det. Har man en sån här plats måste man göra något bra av det.

Hon låser upp dörren till sviternas kronjuvel – boudoiren. Ett rum med magnifik utsikt över stranden, inspirerad av den franska kungligheten Marie Antoinette och inredd av Carita Järvinen. 

– Marie Antoinette var på många sätt en modern kvinna som blev lite orättvist behandlad. Här inne får hon både ha kungen och sin älskare hos sig, säger Helene och pekar på två av rummets många tavlor.

Sviterna är en hyllning till alla starka kvinnor, och länge bestod Orbadens styrelse av enbart kvinnor.

– Det var fram till att Peter Stormare kom och bröt sig in i matriarkatet, säger hon skämtsamt.

Historiskt var boudoiren en plats dit man drog sig tillbaka för intima samtal om litteratur, filosofi och konst – en tradition som på Orbaden lever kvar även i nutid.

– Här inne sitter vi då och då och för lite spirituella samtal – eller också dricker vi bara champagne.

Kreativiteten är viktig för Orbaden Spa & Resort. Många konstnärer har under årens lopp bott och verkat på platsen, vilket gatunamnen i byn skvallrar om; Målarvägen, Stafflivägen, Penselvägen. En konstnär som i modern tid haft Orbaden som sin favoritplats var Mårten Andersson, och idag är hela lobbyn inredd efter hans konst och möbeldesign. 

– Vi vill att folk ska få en kulturell upplevelse, men köper inte in vilken konst som helst. Allt ska ha ett sammanhang, och därför har vi också valt att fokusera på lokala konstnärer, förklarar Helene.

”Think global, act local” – det är ledorden för Orbaden Spa & Resort. Här ska man känna att man är i Skandinavien och Hälsingland, men det ska samtidigt finnas en internationell atmosfär.

Smattret av olika dialekter och språk. Det får det att spritta i kroppen på Helene.

– Då lever jag. Olika kulturer, blandade åldrar och skiftande människotyper – det är ju det som gör att det händer saker, säger hon.

Häromåret tilldelades Orbaden Spa & Resort Gävleborgs mångfaldspris med motiveringen att mångfald är en del av anläggningens dna och genomsyrar hela verksamheten. 

Vi rör oss mot matsalen, vars tillbyggnad på sätt och vis kan symbolisera det vägskäl för vilken riktning Orbaden Spa & ­Resort skulle komma att ta. Helena stod inför två val: att ­antingen bygga en mindre matsal eller en större, betydligt ­dyrare. Hon valde det senare.

– ”Jag tänkte att nej, det ska sjutton gå!” och satsade. Det är jag väldigt glad för idag.

Gästen från spaavdelningen kommer fram med sitt sällskap och överlämnar en chokladask.

– Nämen tack! Är den till mig?

De uttrycker hur de gärna hade stannat för resten av livet, men att det är nu är dags att bege sig hem till Stockholm igen.

– Det är den här effekten den här platsen har på människor. De stannar i några dagar och sedan vill de flytta hit. Det är tydligt att människor mår bra här, och det är precis så vi vill att det ska vara, säger Helene. #

HELENE ÅKERSTRÖM HARTMAN

Ålder: 58 år.

Bor: Vallsta och Södermalm, Stockholm.

Familj: Urban Hartman och barnen Matilda 27, Ester 26 och Noa 23. 

Gör: Äger Orbaden Spa & Resort.

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö