Gasellen tar krafttag om solenergi
Hudiksvall | Nyligen slöt Hudikföretaget ett avtal med Skellefteå kraft. Oktober är fullbokad med både Gasellgala och en resa till världens största solenergimässa. Det är bråda dagar för Håpe kraft.
– Ja, det blir en rolig höst, säger Andreas Persson, vd och ansvarig för solenergi hos Håpe kraft.
För sex år sedan valde Andreas och hans fru att flytta hem till Hälsingland efter 15 år i Stockholm. Han lämnade en karriär i tv-spelsbranschen för att starta upp en ny gren i familjeföretaget. Håpe kraft grundades av pappa Hasse Persson 2010.
– El har alltid varit ett intresse i släkten, så solceller blev ett naturligt val. Samtidigt startade vi en fiberdel som brorsan Christoffer ansvarar för.
Det är ett riktigt familjeföretag där Hasse Perssons fru Eva Persson är ansvarig för administration och ekonomi. Företagets tre ben med kraftnät, solenergi och fiberteknik ger stabilitet, men det är solenergin som expanderar just nu. Vid årsskiftet 2023/2024 slöt de ett avtal med Skellefteå kraft.
– Vi gav ett anbud som de tyckte var bra. Jag tror att de gillade oss även om vi inte är stora, men det har varit en rigorös process. De gick igenom våra tidigare anläggningar och besiktigade dem med drönare. Sedan var vi upp till Skellefteå och kom överens. Nu ansvarar vi för etableringar från Skellefteå och söderut i landet.
Med energi från solceller kan du bland annat ladda din elbil.
Bostadsrättsföreningen i Hudiksvall ligger i framkant gällande förnybar energi.
Vad innebär avtalet ekonomiskt för er i kronor och ören?
– Det kan jag inte säga på rak arm. Avtalet löper på fyra år så det är för tidigt att säga. Men det betyder väldigt mycket, förutom själva arbetet ska vi stå för alla materialinköp åt Skellefteå kraft.
Hur har arbetet sett ut sedan avtalet slöts?
– Till en början har vi arbetat fram en process, hur vi ska jobba ihop och få alla system att fungera. Skellefteå kraft är väldigt noga med att det ska vara hög kvalitet och att kunderna kommer först, vilket vi också gillar och står bakom. Men arbetet har börjat rulla igång, vi är i Sundsvall just nu.
Kommer det att bli några nyanställningar i Hälsingland?
– Själva montaget har vi på underentreprenad och där krävs det mer folk. Det tar tid att få igång de större affärerna, det är många instanser inblandade. Men vi ser att det kommer att vara ett behov av allt från projektörer till elektriker framöver.
Vi möts i Hudiksvall där Håpe kraft fått montera solceller.
Solenergi
- Nätanslutna solcellsanläggningar ökar stadigt. Mellan åren 2021-2022 var ökningen närmare 50 procent.
- 2023 stod solenergin för 1,9 procent av Sveriges elproduktion.
Gasell
- Utmärkelsen Gasellföretag har delats ut av Dagens industri sedan 2000.
- Syftet med Gasellutmärkelsen och galan är att inspirera Sveriges entreprenörer och ge dem praktisk kunskap och förebilder.
Källa: Energimyndigheten, Dagens industri.
I Hälsingland monterar Håpe kraft nya solceller löpande, med flera anläggningar varje vecka. Nyligen fick de besked om att de blivit utsedda till Gasellföretag 2024.
– Vi fick veta det nu i dagarna, men det är flera företag som har fått utmärkelsen utifrån de kriterier som finns. Bland annat ska man ha dubblerat sin omsättning under en fyraårsperiod, ha minst tio anställda och en tillväxt på tio miljoner.
Hur ser ni på utmärkelsen?
– Det stora är väl att vi har dubblerat vår omsättning på fyra år. Samtidigt har det varit Corona och sedan det tumultartade läget med krig i omvärlden. Att som familjeföretag bli utsedda till detta är vi väldigt stolta över. Vi har inga externa investerare och är inte belånade. Det ger oss kontrollen och vi kan ha ett kvalitetstänk som vi står för.
Mindre än en procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kriterierna för att få utmärkelsen. Den nionde oktober åker de till Gasellgalan i Umeå där gasellföretagen kan vinna priser i olika klasser.
Vad innebär det här för Håpe kraft?
– Det är väl framför allt en klapp på axeln för oss själva. Man kör på och stannar inte alltid upp och ser vad som har varit. Så får man höra så här hur bra det gått och inser att det faktiskt är sant.
Utvecklingen för solenergi går fort och produkterna blir både mer effektiva och billigare. Den utvecklingen vill Andreas Persson vara en del av. Han vill kunna erbjuda kunderna anpassade produkter. Kraven som kunderna ställer ser olika ut i norra och södra Sverige.
– Den stora skillnaden på våra paneler är tjockleken på själva ramen runt panelerna, de klarar helt enkelt ett helt annat tryck. Det samma gäller markanläggningen, den är tillverkad i stål och inte i aluminium. Där har vi också ett system med korslagda vajrar som förhindrar att benen kan vika sig.
I mitten av oktober ska Andreas Person och Hasse Persson resa till Kina och besöka fabriken som de ska importera produkter från. Samtidigt passar de på att besöka världens största solenergimässa med 35 000 utställare.
Det låter som om det är bråda dagar för er?
– Ja, det har blivit så, det blir en rolig höst, avslutar Andreas Persson. #
Foto: Håkan Persson
Text: Ann-Charlotte Boström
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2024-10
74 procent – snart färdigladdat!
Andreas Persson
Ålder: 42 år.
Familj: Fru och två barn,
13 och 8 år.
Bor: Hudiksvall.
Intressen: Gym, tv-spel och snowboardåkning.