Anna Valsberg är styrelsemedlem i föreningen Hälsingehambon och dansen har funnits med ända sedan hon var liten. Tävlingen Hälsingehambon har funnits sedan 1965, samma år som Anna föddes.
Hennes moster, tillika gudmor, har dansat ända sedan starten och Anna minns hur magiskt hon tyckte det var med dräkterna, musiken och dansen.
– Sen jag var liten har jag hängt på staketet och runt här på dansbanan och tittat när de dansade. Det var fantastiskt och så vackert.
Intresset för hambo är stort. Under våren har det varit fullt tryck på hambokurserna och många är nyfikna på att lära sig. Hambo betyder mycket för folk här, menar Anna.
– Många tänker att ”bor jag i Hälsingland ska jag i alla fall kunna hambo”.
Det är en fysisk utmaning att dansa Hälsingehambon. Under maj och juni träffas hambodansare på söndagskvällar, i både Järvsö och Mo. Snart kommer träningar att starta även i Arbrå. I Hälsingehambon dansar man åtta minuter i sträck och det är jobbigare än man tror, förklarar Anna och poängterar:
– Man behöver ju en viss dansmängd i benen och få träna. Det underlättar jättemycket om man har lite kondition, har du ingen kondition alls så kommer du inte orka.
Det finns olika klasser. Det finns en barn- och ungdomsklass, en ”huvudklass” från 16 år och uppåt och om båda i dansparet fyllt 55 år kan man välja att ta seniorklassen, och då dansar man fyra minuter istället för åtta.
– Det finns till exempel en del med artros-knän och höfter, man har olika förutsättningar och det ska vara öppet för alla.
Det finns även ett ”öppet spår” som man kan dansa utan bedömning. Hälsingehambon är rolig dag men utan tvekan också en tävling. Den kallas till och med VM i hambo. Det finns också lagtävlingar, något som uppskattats, berättar Anna.
– Det är ju kul att kunna gå ihop med folk man känner, en förening, eller arbetsplats.
Folkdans, gammeldans och folkmusik är ett kulturarv men samtidigt ytterst levande. Det skapas nya danser och ny musik hela tiden, även om många också vidhåller det traditionella.
– Börjar man prata om kulturhistoria för mycket så är det lätt att tro att det är något vi bara förvaltar. Det är jättelevande, i ständig utveckling och lekfullt också.
Hambon kom i mitten på 1800-talet och utvecklades ur polskan, det är en tretakt precis som polskan, och blev en modedans som var väldigt populär. Hälsingevarianten är väldigt böljande, den är mjuk och kraftfull på samma gång, förklarar Anna.
– Sen när Hälsingehambon skulle fylla 50 år, 2015, så hade vi pratat några stycken om att det vore kul att göra något. Då fick vi i utmaning att arrangera en större Hambo igen. Sen hörde jag mig själv stå på scen och säga att ”välkomna till Järvsö nästa år”, säger hon och skrattar.
Häslingehambon bygger framåt för att göra det hållbart, om två år är det 60-årsjubileum. I år kommer det att vara fyra etapper istället för tre, Hårga, Järvsö, Arbrå och det nygamla tillskottet Bollnäs. I Bollnäs kommer dessutom en ny tävlingsorkester att spela dagen till ära. Underhållning i alla möjliga former kommer också att finnas under dagen.
– Hårgalegenden läses förstås, defileringsorkestern kommer ha en liten konsert i Hårga och här på Stenegård. Görgen Antonsson och Urban Andersson, som många känner till, kommer att underhålla på Träslottet under lunchen. De kommer också att spela här på Stenegård.
Utöver detta kommer dansgruppen Schwung att uppträda till ackompanjemang av det nystartade bandet FEGT. Ehrstrand dance collective och Säljesta Musikteater är också på plats för att underhålla.
– En väldigt festlig dag som kommer att börja redan i gryningen med frukost. Det är en stor happening!
Att dela och sprida dansglädjen är fint, tycker Anna. Det är därför hon gör detta. #
Anna Valsberg
Ålder: 58 år.
Familj: Man, tre barn och två barnbarn.
Gör: Fysioterapeut, dansutlärare, styrelsemedlem i Hälsingehambon, ordförande Järvsö folkdanslag.
Bor: Vid lill-älven i Järvsö.
Favoritdans: ”Måste jag välja en? Hambo, polska, vals, schottis.”
Dansar ej: ”Hmm, om jag måste ta en paus så kanske när det är mazurka.”
Text & foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2023-06