Hälsingegård 2.0

Familjen stormtrivs hemma på hälsingegården, vilket man kan förstå. 

Hudiksvall En bit utanför stan, i Via, har Helena Andersson och Emil Åslund renoverat en gammal hälsingegård. Huset hade stått obebott i 15 år innan paret köpte och tog sig an projektet. 

Efter viss övertalning från Emils håll gick Helena tillslut med på idén om att köpa och renovera huset lite längre in på gatan. De bodde då i en mindre villa, också i Via. Att renoverings­behovet var stort var inget som skrämde Emil utan han såg potentialen i den gamla gården – här kunde de bygga sitt drömhem. Dock var det inte utlagt till försäljning.

– Han som ägde huset bor lite längre bort här, så jag frågade vad han hade för framtidsvisioner med huset, berättar Emil.

– Han sa väl ja ganska direkt och tyckte nog att det var kul att någon ville ta sig an det, säger Helena.

– Du var mer svårövertalad, ­tillägger Emil och tittar på Helena.

Pojken på tavlan växte upp i huset och bodde sedan själv här som vuxen, så det är han som bodde här innan oss, berättar Helena.

Bitvis har de behållit timmerväggarna från förr – hur coolt?

I slutändan valde Helena att lita på Emils vision och vintern 2020 blev de ägare till gården. I och med att de sålde det tidigare huset hade de en deadline att jobba mot. Arbetet med renoveringen drog igång i september och redan till våren 2021 flyttade de in, men inte utan kraftansträngningar. Bara att riva allt som skulle bort tog fyra månader. Emil klev in i rollen som byggmästare och lejde in snickarhjälp med de tyngsta arbetet. 

– Jag jobbade 100% samtidigt så det blev många långa kvällar.

Övervåningen har delats upp på varsin sida för att i mitten ge plats åt den otroliga takhöjd och wow-faktor som kommer med den öppna plan­lösningen. Den gamla dragstången som håller ihop huset ger en rustik känsla som går hand i hand med de smidesräcken som Emils bror har smidit.

– Från början hade jag ritat ett vardagsrum och två sovrum uppe, men det blev så häftigt när vi rivit ut här så jag ville behålla det, säger Emil. 

– Vi var tvungna att ta ganska många snabba beslut men det är inget som vi känner att vi hade gjort ­annorlunda idag, förklarar Helena. 

Första sommaren gjordes det i ordning ute på gården med gräsmatta och uppfarten, bland annat. De har även fixat en grillstuga i en av de tillhörande byggnaderna, där blir det AW med några kollegor till Emil ikväll. Kvar att sätta tänderna i är ladan – den ska panelas om och rustas upp.

– Jag tänker att vi ska ha det som ett ”sommarrum”, lite som en festlokal, säger Emil. 

Med hjälp från familj och vänner bor de nu i sitt drömhus. De vill faktiskt knappt åka härifrån, vilket man gott kan förstå. #

Uppfarten har också fått ett lyft och i mitten står en eldkorg placerad för mörka kvällar.

Pojken på tavlan växte upp i huset och bodde sedan själv här som
vuxen, så det är han som bodde här innan oss, berättar Helena.

Helena Andersson & Emil Åslund

Ålder: 35 och 36 år.
Bor: Via, Hudiksvall.
Familj: Barnen Lykke 7år och Oliver 4 år.
Gör: Helena jobbar som socialsekreterare på kommunen och Emil med plattsättning i det egna företaget Hudik kakel.

Text & foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2024-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö