Under ungdoms-SM i Olofström gick det bra för tyngdlyftarna från Hälsingland. Från Bergsjö Atletklubb var det fyra ungdomar som tog hem medaljer i flera olika valörer. 

– Det är kul att det äntligen drar igång efter att mycket ställts in och man kan få mer motivation till nästa steg, säger tränaren Tomas Östlund.

Att det finns duktiga tyngdlyftare i vårt landskap är kanske inte något särskilt många har koll på. Men under ungdoms-SM som i år hölls i Olofström, gick det bra för såväl ungdomarna från Bergsjö Atletklubb och Dönje Atletklubb i Bollnäs. Det blev totalt 17 medaljer och alla valörer var representerade.

Tomas Östlund har varit tränare i Bergsjö Atletklubb sedan mitten av 80-talet och idag är de ett drygt 20-tal aktiva atleter. 

– Tyngdlyftning är något av de svåraste sporterna, du kan få en maxpuls på under en sekund och du kanske gör 100 lyft på ett träningspass. Det finns ingen annan sport eller idrott som kan ge den hjärtträningen, säger Tomas.

I tyngdlyftning krävs det inte enbart att man lyfter tungt, man måste även lyfta rätt. Och det gäller att ha två av tre domare med sig för att lyftet ska godkännas. Man tävlar i tre kategorier, ryck, stöt och vad dessa resulterar i sammanlagt. 

Under ungdoms-SM tog Vera Englundh guld i ryck och silver i stöt.

– Hon var så nära i ett försök där det var en viss tvekan, men hade hon fått den då är jag ganska övertygad om att hon hade knipit guldet i totalen också. Men det var bra för nu kan hon träna hårdare till nästa gång för motivationen är kvar, skämtar Tomas.

För Veras klubbkamrat Greta Quist var det debut i SM och trots de nerver det innebar tog hon hem brons i ryck, stöt och totalen.

– Greta har varit med i några år nu och bör väl kallas veteran trots att hon bara går i åttan, säger Tomas och berättar att några av de som tog hem medaljer i SM nu har tränat sedan de var i femårs-åldern.

– August och Elias började i 4-5 årsåldern, men det var inte vi som pushade dem utan det bara blev så, berättar Tomas.

Elias Östlund var bara ett kilo ifrån det svenska rekordet i sin klass och tog hem guld i alla tre kategorierna. Guld i alla tre kategorier var även något August Quist plockade hem och han kvalade dessutom in till nordiska mästerskapen som är i Norge i november.

– Det känns kul och jag är bara glad att få åka dit, säger August Quist. #

Bergsjö ­atletklubb

Antal aktiva: Cirka 20.
Gör: Tyngdlyftning.
Grundades: 1979.
På gång: Arrangör för ungdoms-SM i november 2022

Hälsinge­prestationer

Ture Friberg, silver i ryck, brons i totalen, Dönje Atletklubb.
Dennis Persson, silver i totalen, Dönje Atletklubb.
Alva Bylund Nyström, guld i stöt och totalen, silver i ryck, Dönje Atletklubb.
August Quist, guld i samtliga kategorier, Bergsjö Atletklubb.
Elias Östlund, guld i samtliga kategorier, Bergsjö Atletklubb.
Vera Englundh, guld i ryck, silver i stöt, Bergsjö Atletklubb.
Greta Quist, brons i samtliga kategorier, Bergsjö Atletklubb.

Text & foto: Alicia Mårtensson

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-11

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö