Vad skulle du göra om du hade massa träd på gården som du behövde ta ner? Skulle det bli ved eller skulle du tycka att det var lite för tråkigt? Det tyckte Kent Klint Engman och valde istället att börja skulptera i trä.

– Usch, hålla på och kvista och sånt där, nej då är det roligare att stå såhär, säger Kent Klint Engman och nickar mot skulpturen han håller på med.

NÄR VI RULLAR in på gården i Jättendal möts vi av Kent Klint Engmans första skapelse, en död­skalle. Därefter dyker skulpturer upp runt varenda hörn på gården och nog är det en konstvandring alltid när Kent visar runt i sin trädgård.

– De flesta skulpturer här har frun sagt att de där får du inte sälja, de där ska vi ha kvar, berättar Kent och visar upp skulpturer som föreställer allt från en viking till fantasifulla figurer. 

Skulpturerna varierar i storlek, men det som förenar dem är trät och att det vid första anblick ligger något mystiskt över varje figur.

– En del av de här är lite inspiration från mina böcker med en del konstiga varelser i. Då vet jag hur de ser ut så då är det lättare att göra än om man inte vet vad man ska såga. Ibland kan jag stå här och såga och inte veta vad jag ska göra för någonting, då är det lätt att det blir fel. Så ibland brukar jag rita upp på ett ungefär i förväg hur jag vill att det ska se ut, berättar Kent.

 

NÄR MAN SKULPTERAR med motorsåg har man ett speciellt skulptursvärd på sågen som är lite smalare för att komma åt små detaljer. Hur lång tid skulpturerna tar att göra varierar och ofta gör Kent dem i olika etapper.

– När man står där och sågar orkar man bara ett par timmar, sen bli man hungrig eller lite ”dôven” i öronen, säger Kent.

– Sen är det väderberoende också, man vill inte stå och såga om det är dåligt väder. Och man lär väl sig mer och mer och blir snabbare och snabbare, eller så blir man mer och mer finkänslig och tar längre och längre tid på sig. Jag vet inte riktigt.

Och nog är det roligare att bli ett konstverk rikare än en vedklabbe tycker Kent, men det är klart att det finns steg i sågningen som inte heller är de roligaste.

– Det tråkigaste är att först plocka fram alla grejer och sen plocka undan allt igen, skrattar Kent.

TILL VARDAGS ÄR Kent tatuerare på Deep street tattoo och skriver även böcker på hälsingemål – och några av karaktärerna från böckerna finns skulpterade i hans trädgård. 

– Det här är ondingen i en av böckerna, säger Kent och pekar på en pillemarisk skulptur med långa fingrar.

Och visst finns det likheter i att tatuera och skulptera, de är båda en form av kreativt skapande.

– Skillnaden är jag får hitta på allt själv när jag skulpterar. När man tatuerar är det oftast kunderna som har önskemål och då får man göra som de vill, även om man ofta kan få komma med egna idéer.

När Kent började med det här hade han aldrig fällt ett träd tidigare, något som inte stoppade honom från att testa.

– Jag var egentligen helt värdelös på att kapa träd. Jag kapade lite hit och dit, inte visste jag hur man skulle göra, säger Kent som insöp kunskap från alla håll han kunde.

Men nu har Kent slut på träd på gården som duger till skulpteringsämne och har därför börjat skulptera på andra sidan vägen, hemma hos grannen.

– Det här blir en trollkärring, berättar Kent innan ljudet av motorsågen ekar över gården. #

Kent Klint Engman

Ålder: 49 år.
Bor: Jättendal.
Gör: Tatuerare, träskulptör och författare.
Familj: Fru, bonusbarn och bonusbarnbarn.

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö