Naturligt, giftfritt, inkluderande. På Fröken Gröns frisersalong i Delsbo är det helheten som gäller.

LJUV MUSIK STRÖMMAR ur högtalarna när jag kliver in i Fröken Gröns frisersalong i Delsbo. En kund sitter med håret insvept i en handduk och te serveras tillsammans med ekologiska, veganska, sockerfria och glutenfria kakor. Inte att förringa, det är en del i helhetskonceptet på Andrea Olssons salong – som är Gävleborgs enda certifierade gröna salong.

– Det bygger i grunden på vad som är giftigt och vad som inte är giftigt. Det finns en lång lista på sådant som är hormonstörande, cancerframkallande, mutagent, allergiframkallande och sensibiliserande. Det finns framförallt i färger, men också i andra produkter så som permanentvätskor, hårsprayer. Allt möjligt. Det är lite skräckinjagande.

Gunnel Sundström är det som får sitt hår fixat denna eftermiddag, och hon har faktiskt varit kund hos Andrea sedan starten. Hon älskar helhetstänket, att hon inte behöver oroa sig för gifter, och att hållbarhet är a och o.

– Det är så skönt att veta att allt från inredning, till produkterna som säljs, till kakorna som serveras är genomtänkt, säger Gunnel.

STRAX ÖVER ETT år har nu gått sedan Andrea öppnade upp dörrarna till Fröken Gröns frisersalong. Ett spännande år.

– Det har varit jätteroligt, väldigt utmanande, och utvecklande såklart. Jag har aldrig vuxit så mycket på ett år tidigare, och inte bara karriärmässigt, utan även på ett personligt plan.

När man hör det, är det väldigt svårt att tro att hon faktiskt lämnade frisöryrket bakom sig en gång i tiden. Hon trodde nog aldrig att hon skulle bli frisör igen.

Det var bland annat de många giftiga ämnen, som används i de flesta hårsalonger, som fick Andrea att lämna det livet bakom sig.

– Jag trivdes inte i den kemiska miljön. Jag hade ofta huvudvärk och var väldigt trött efter en dag i salongen, berättar Andrea, och fortsätter:

– Det är väldigt många frisörer som utvecklar allergier och sjukdomar, så som astma och eksem. Många får sluta tidigt.

Andrea lämnade Uppsala, där hon vuxit upp, och gav sig ut i världen. Hon vände allt upp och ner.

– Jag ville vara lite fri ett tag och reste runt en del i Centralamerika, framförallt Guatemala och Mexiko. Under den tiden fick jag tänka om på alla plan i mitt liv. Jag ville sluta med alla ”skitgrejer”. Jag struntade i att tvätta håret och använde bara vatten och lite kokosolja i topparna ibland. Jag skalade ner helt och hållet. Även när det gällde mat så slutade jag bland annat att äta kött. Jag behövde skala ner för att sakta men säkert hitta tillbaka till det som fungerade för mig.

HON VILLE LEVA mer naturligt, och då passade det inte alls att vara frisör.

– Jag kände inte till att man kunde jobba på ett annat sätt.

Men så tog livet ännu en vändning. 2016 flyttade Andrea hem till Sverige igen, men inte till Uppsala, utan till Delsbo – till sin mammas sommarstuga.

– Tanken var att jag skulle bo där under sommaren och ta körkort. Men så blev det inte, jag är kvar än.

Hon träffade sin sambo Vincent och bestämde sig för att landa, åtminstone ett tag. Hon jobbade lite på Solbackens förskola, gick några kurser i örtmedicin och slutligen blev det en sommar på Stigs trädgårdar. 

– Jag levde väldigt enkelt. Jag var ute i skogen, plockade örter, lärde känna örter, ritade örter, drack te på örter. Det var fantastiskt fint.

I SEPTEMBER 2018 fick Andrea höra talas om en ledig lokal i centrala Delsbo.

– Jag åkte och tittade på den, och redan då såddes ett litet frö, som snabbt exploderade. Jag visste inte riktigt vad det skulle bli, men jag slog till. Jag tog med mig det naturliga, örterna – och mitt frisörande.

Hon tog på sig research-glasögonen och hittade konceptet Grön Salong, som kändes helt rätt från början. Andrea förälskade sig i växtfärger. Färger som vårdar. Färger utan gifter. Hon har hittat sitt sätt att vara frisör på, ett sätt som gör att hon inte behöver kompromissa. Hon kan vara frisör, utan att behöva utsätta vare sig sina kunder eller sig själv för giftiga ämnen.

– Det går att få till så många fina färger och nyanser med växtfärger, och vill man ha andra färger så finns det också godkända syntetiska färger som vi får jobba med inom Grön Salong, säger Andrea och tillägger:

– Allt går, och det vill jag verkligen att folk ska veta. Det går att jobba som frisör på ett hållbart och giftfritt sätt. #

Andrea Olsson

Ålder: 30 år.
Bor i: Delsbo.
Familj: Fästmannen Vincent och de två katterna Vixen och Tulsi.
Gör: Driver Fröken Gröns frisersalong i Delsbo.

GRÖN SALONG

Grön Salong startades 2006 i Köpenhamn, och har sedan dess spridits till hela Danmark, Sverige, Norge, Island och Färöarna. Totalt finns det över 60 gröna salonger i Skandinaven. ”Grön Salongs mål är att avveckla alla skadliga ämnen inom frisörprofessionen. Vi har valt ett antal kemikalier som är extremt allergiframkallande, hormonstörande eller cancerframkallande baserat på vetenskapliga bevis. Dessa kemikalier får aldrig finnas i en grön salong, varken i produkter för användning eller återförsäljning eller i smink”.

Källa: groensalon.com

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö