När Kristina Kasimir började jobba med städning tyckte hon att alla medel som användes bara luktade starkt, det hände ingenting. I dag driver hon företaget Green cleaning, ett städföretag som enbart använder miljövänliga produkter.

Kristina och hennes man flyttade till Hudiksvall 2011 från Estland, som de båda kommer från. De skulle bara stanna i tre månader medan Siksten spelade fotboll för Hudiksvalls FF.

Månaderna blev dock till år. De trivdes så bra. Men för att trivas så behöver man ett inkomstarbete, menar Kristina.

– Det var svårt till att börja med. Jag är utbildad idrotts­lärare, men kunde inte språket.

Hon fick ett erbjudande om att börja städa på ett kontor, och blev sedan anställd i en städfirma. 

– Jag tänkte, varför inte?

Städningen trivdes hon med, men inte de starka ren­görings­medel som användes.

– Jag tyckte inte att det hände någonting. Måste det verkligen vara så? Jag är van vid bikarbonat och ättika sedan jag var liten och när jag började tänka på det så valde jag att starta eget.

Det var ett år efter att hon flyttat till Hudiksvall. Green cleaning hade fötts. I dag har Kristina tre anställda städare och ser en alltjämt ökande marknad.

– När jag började var det inte så viktigt för kunderna att de var miljövänligt, de valde mig för att jag var bra på att städa och det miljövänliga var bara en bonus. I dag ser det annorlunda ut. Fler och fler företag ser värdet i att ha ett hållbarhetsarbete, och då är städningen en del i det.

Till en början använde hon just bikarbonat och ättika, men insåg ganska snabbt att det är jättebra produkter för att städa med hemma, men att de är för tidskrävande att arbeta med professionellt.

– Så jag åkte på världens största städmässa i Amsterdam för att se vad som fanns på marknaden.

Hon hittade flera företag som hon knöt till sig, bland annat Befree som tillverkar de rengöringsmedel som Kristina använder i dag.

– De är biotekniska, tillverkade i laboratorium. De inne­håller enzymer och microorganismer som bryter ner bakterier. Om fem år är det den här typen av produkter vi alla kommer att använda, det tror jag verkligen.

Hon jämför till exempel en spray som tar bort dålig lukt, med de konventionella produkterna på marknaden.

– Den jag använder bryter ner bakterierna som orsakar den dåliga lukten, medan de vanliga sprayerna du kan köpa i vilken livsmedelsbutik som helst bara döljer den dåliga lukten med sin doft.

I samband med städmässan startade Kristina sitt andra företag, Krizit, som är en webbshop där kunder kan köpa rengöringsmedlen, men också andra produkter som underlättar vid miljövänlig städning.

– Min vision är att alla ska byta ut sina rengöringsmedel till miljövänliga alternativ, det är det som driver mig.

Kristina har alltid känt att hon velat jobba med någonting meningsfullt, och det har hon hittat i och med sina båda företag.

– Det känns bra här inne, säger hon och lägger handen på hjärtat.

– Om vi bara kör på i samma takt som vi gör nu, vad kommer att hända med jorden då? Vad lämnar vi över till våra barn? #

Städtips

  •  Städa hellre ofta och lite än sällan och mycket. Väntar du för länge gror smutsen in och blir svår att få bort, speciellt kalk i badrummet.
  • Efter att ha rengjort rostfria vitvaror kan du putsa de med lite matolja och mikro­fiberduk för att få dem skinande fina.
  • Dammtorkning kan vara avgörande, många bränder startar i kombination med damm och elektroniska apparater eller vitvaror som blir överhettade. Damm är mycket bra isolering. Dessutom behöver dina vitvaror inte jobba lika hårt när det är mindre damm på dem och drar därmed mindre energi (speciellt bakom och under kyl och frys).
  • Investera i ett välutrustat städskåp. Få grejer, men bra grejer. Med bra menas att de ska göra jobbet och vara hållbara, både med tanke på kvalitet och miljö.
  • Mirakelsvamp! Om ingenting annat funkar, prova mirakelsvampen.
  • Fastbränt fett i ugn? Blöt med varmt vatten, strö på bikarbonat och låt verka en stund. Skrapa sedan bort med en skrapa.

Kristina Kasimir

Ålder: 34 år.
Bor i: Hudiksvall.
Familj: Gift med Siksten och de två barnen Emilia, 11 år, och Vincent, 4 år.
Gör: Äger och driver företagen Green cleaning och Krizit.

Text: Moa Åhs
Foto: Pressbilder
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-08

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö