Alla minns vi, eller så har vi fått det berättat för oss. VM-bronset från 1994. Bragden och Näsvikens stolthet Tomas Brolin – som fyller 50 år nu den 29 november. – Det känns bara bra, motsatsen vore värre, säger jubilaren och skrattar.

Händerna darrar lite lätt när jag drar fingret över telefonen. Det är Tomas Brolin som ringer. Som före detta fotbollsspelare är han så klart en idol.

Vad vill man veta? Hur ser livet ut i dag?

– Jag är egen företagare, svarar Tomas, och fortsätter:

– Det har jag varit sedan jag valde att lämna fotbollen 1998. Jag fastnade verkligen för företagandet, och det är i dag det som tar upp min tid och kraft – samtidigt som det också ger mig mycket kraft och energi.

Mest stolt över Twinner

Hans kanske mest kända företag är Twinnovation, genom vilket han säljer dammsugarmunstycket Twinner, som kom ut på den svenska marknaden samma år som Tomas klev av fotbollsplanen.

– Och det är väl det jag är mest stolt över, och fortsätter att utveckla, berättar han.

Förutom det är Tomas involverad i Andelskungen, som sysslar med sport och spel. Genom det spelar han varje vecka in en podcast tillsammans med två till, där de pratar om just det – spel och sport.

– Det blir mycket snack om trav, vilket ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Jag växte ju upp på Hagmyren, eller snarare på en bondgård med travhästar, så det finns i mitt DNA

När vi ändå är inne på hemtrakterna. Hur ofta kommer du ”hem”?

– Det går i vågor, men det blir gärna flera gånger på somrarna för att träffa familjen, släkt och vänner, säger Tomas, som tycker att Hudiksvall är en fantastisk sommarstad.

– Jag gillar vatten, och det är få städer som har en så vacker vik in från öppna havet. Sen måste jag ju också slå ett slag för Hagmyren. Är det trav så åker jag dit.

När det kommer till fotbollen så följer Tomas den i dag på lite avstånd, men med stort intresse. GIF Sundsvall, Norrköping och Parma ligger varmast om hjärtat – och Hudiksvalls FF. Även om Tomas aldrig spelade där själv, så är det ju hemmalaget på något vis.

– Det var i Näsviken jag lade grunden. Där fick jag utvecklas och bildas i lugn och ro innan jag gick vidare till Sundsvall. Det var fantastiska ungdomsår.

Vilket är ditt bästa minne från fotbollen?

– Det finns så många, men att få vara med och bygga upp Parmas historia känns som någonting alldeles extra. Jag fick vara med och lägga grundstenen. Fem, sex titlar tog vi ute i Europa under mina år, det var riktigt häftigt. Och Wembley, att spela i Cupvinnarcupfinalen och vinna, trots att knappast någon hade tippat oss i förhand. Fantastiskt härligt.

Du fyller 50 den 29 november, hur kommer du att fira?

– Jag kommer att fira. Hur är inte officiellt, men med tanke på att de som känner mig vet att jag alltid firar mina födelsedagar, så vore det konstigt om jag inte också firade när jag fyller 50.

Vi på tidningen #Hälsingland säger grattis till Tomas Brolin – en av svensk fotbolls största spelare genom alla tider!

Tomas Brolin

Ålder: 49, men fyller 50 den 29 november.
Bor i: Sigtuna.
Familj: Fru och tre barn.
Gör: Egen företagare.

Text: Moa Åhs Foto: Ann Jonasson, Bildbyrån
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-11

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö