Fokus har skiftat genom åren, men inte vad gäller kvalitet och hantverket i sig.
I Gränsfors tillverkas yxor av återvunnet stål, trä och svenskt läder.

I byn Gränsfors, nästan mitt emellan Gnarp och Bergsjö, ligger Gränsfors Bruk. Där tillverkas yxor.

– Förr var det rätt och slätt arbetsverktyg för skogsindustrin som tillverkades här, men företaget har följt med i tiden, säger Linus Flodin, vd.

Medan andra yxtillverkare fick lägga ned i samband med motorsågens intåg, såg den då nya ägarfamiljen Brånby en väg framåt. Att blicka bakåt.

– Man satsade på att göra de bästa yxorna och behålla hantverket. Yxorna ska smidas av en smed, berättar Linus och fortsätter:

– De trodde på att det fortfarande fanns människor som värdesätter hantverket och att yxorna tillverkas i Sverige, med en produktionskedja man kan stå bakom.

Olika typer av yxor

Fokus skiftade från de rena skogshuggar­yxorna till att det i dag tillverkas yxor inom flera olika kategorier.

– En sak som jag tycker är roligt är att smederna här alltid märker sina yxor, och det finns de som samlar på yxor och vill ha kompletta samlingar från alla smeder, säger Linus.

Själv kommer han ”utifrån”, med en bakgrund inom Gränsfors Bruks systerföretag Woolpower.

– Det jag har märkt av sedan jag kom hit, är att yxan fortfarande ligger otroligt varm om hjärtat hos folk.

På Gränsfors Bruk finns i dag mellan 30 och 35 anställda, varav 10 till 15 är smeder. En av dem är Christian Sjölund, en andra generationens smed som gått i sin pappas fotspår.

– Det var inte planerat, men det är ett roligt jobb. Det roligaste är planeringsarbetet, att se det framför sig i huvudet och sedan få fram formen. Det är en utmaning, säger han.

Hantverksstolthet

Det är de anställda som bygger upp företaget, menar Linus. Anställda som tror på sin produkt och vill att det ska gå bra för företaget.

– Vi har personal som är extremt yrkes­skickliga, med en stolthet som jag aldrig har sett förut. Man vill verkligen att det ska gå bra, och man hjälps åt för att nå dit, säger han.

Förutom yxtillverkningen så driver man också en kursverksamhet inom yxtillverkning och timring, det finns ett yxmuséum och café. Gränsfors är ett populärt turistmål sommartid, berättar Linus, och avslöjar att de även jobbar på att bygga upp en lunchverksamhet inför nästa sommar.

Yxor som tillverkas på Gränsfors Bruk

Timringsyxor – som används vid timring av hus

Klyvyxor – för att hugga ved med

Friluftsyxor/jägaryxor – anpassade för att få plats i en ryggsäck

Historiska yxor i begränsade upplagor

Text & foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-09

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö