Elektra är ett välkänt företag i hälsingetrakterna och de flesta känner nog igen deras firmabilar. Företaget har över 60 års ­erfarenhet och är en av Hälsinglands största elinstallatörer. Kontor finns i ­Edsbyn, Bollnäs och Hudiksvall, men även Upplands Väsby och Luleå.

Det är ett gäng glada grabbar som möter mig på dagens arbetsplats i Forsa. Per Hellmyrs, Andreas Fredin, Simon Kvarmans och Sebastian Persson jobbar alla på avdelningen för grön teknik hos Elektra och monterar solceller runt om i Hälsingland – och visst har de fullt upp. De har märkt en ökning under de senaste två åren, ­speciellt när elpriserna rusade, menar Per. 

– Man slår ju också ett slag för klimatet och miljön, samt höjer värdet på sin fastighet.

Det ser minst sagt ut som ett otympligt arbete att få upp de stora panelerna och dessutom montera dem på ett lutande tak. Ergonomin får ibland slopas men säkerheten är alltid viktigast. 

– Vi har såklart fallsäkring och man hittar en position som man känner sig trygg i, säger Andreas.

– Det är en ganska ny bransch så reglerna utvecklas hela tiden. Man ska vara påläst på montagesystemet och kontakterna man använder har en egen instruktion, så det är mycket att förhålla sig till, förklarar Simon.

Det är en stor investering för kunden och det ska vara hållbart över tid, i minst 25 år. Så att det utförs korrekt, blir tätt och snyggt är viktigt. Men alla är överens om att de tycker det är en bra investering som över tid lönar sig. Man kan också ansöka om statligt bidrag, så kallad ”grön rot”. 

– Nu är ju vi rätt så partiska, skrattar Per. Men skulle det inte vara en bra affär för kunden skulle ingen investera i solceller.

När anläggningen är på plats hjälper solcellsgänget till med att ta hem en app som ger översikt över ­produktionen. Dessutom är Elektra uppkopplade mot samtliga anläggningar de monterat och kan på så vis ha koll på att allt fungerar och upptäcka om något felar. 

– Då ser vi det direkt och kan lösa det så fort som möjligt, säger Simon.

En utmaning är att komma på hur man ska bygga ställningen, de jobbar ofta på höga höjder och varje arbetsplats skiljer sig från den andra. 

– Det blir problemlösning när man väl kommer ut på plats, säger Sebastian.

Det roligaste med jobbet är variationen av platser de besöker och att få jobba utomhus.

– Sen är vi ett väldigt bra gäng som trivs att jobba ihop, det är nog det ­viktigaste, instämmer alla. #

Snoddas

Fem snabba om solceller

Fungerar solcellerna på vintern?

– Ja, om de är snöfria och det är tillräckligt ljust. De producerar inte med samma effekt utan går lite på spar­låga, säger Per.

Behöver man komplettera med annan el eller värme?

– Solcellerna ger ingen värme utan bara ström. Så en solcells­anläggning passar bra oberoende vilken uppvärmning kunden har. Men det är klart, extra bra affär blir det ju om kunden kör med direktverkande el, förklarar Per.  

– Överskottet som produceras säljs till elbolag. 

Ska man skotta av sina solceller på vintern?

– Nej, snön brukar glida av för det är en väldigt glatt yta. Sen är det lite vanskligt att gå upp på taket om vintern, säger Per.

– Om man kommer åt så kan man försöka butta av snön med eller skyffel eller liknande, tillägger Simon. 

Finns det olika typer solceller?

– Ja det gör det. Det finns många olika varianter som skiljer sig i storlek och styrka. Det finns även dubbelsidiga paneler och paneler som är tunna, extra lätta och böjbara faktiskt. De paneler vi kör med nu är ultrasvarta, riktigt snygga och har en ny teknologi! 

– Vi lägger mycket tid på att vara pålästa om det material vi säljer och att vi är uppdaterade med det ­senaste. Det händer saker hela tiden och material utvecklas, berättar Per. 

Kan kunden välja paneler själv?

– Vi har jobbat oss fram till de paneler vi tycker är bäst och vi försöker hålla oss till dem för att underlätta, säger Per.

– De är bra att jobba med, har långa garantier, kvalitet och är både pris­värda och effektiva för kunden. Så mycket samma material som möjligt, då kan man bygga upp ett litet lager utifall det fattas någon del. Det är också enklare ­montering när man blivit inkörd på en viss panel, utvecklar Simon. 

Helene Östlund – Text & foto
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2023-10

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö