När Fredy Samuel Lundh ville ha en folkdräkt tog han kontakt med Ida Björs. Tillsammans har de tagit fram en unisexfolkdräkt som de hoppas främjar en öppnare folkkultur.

Tillsammans med Fredy Samuel Lundh har Järvsöbördiga Ida Björs tagit fram en unisexfolkdräkt – Bäckadräkten. En folkdräkt som ämnar tänja gränserna bortom det binära med målet att främja en öppnare folkkultur och med förhoppningen om att fler ska känna sig inkluderade.

– Det har varit väldigt roligt att vara med i det här projektet och grotta ner sig i alla olika dräktdelar, säger Ida Björs som designat och sytt Bäckadräkten.

För Ida har det blivit många timmars studerande av olika folkdräkter, skissning och sömnad, men i slutet av juni ska folkdräkten vara helt klar för att ställas ut på Textilmuseet i Borås. Vi kanske även kan förvänta oss en skymt av dräkten under Delsbostämman den tredje juli då Fredy kommer och håller ett föredrag om Bäckadräkten.

Eftersom Fredy spelar nyckelharpa var det viktigt att skapa en folkdräkt som funkar bra att röra sig i.

– Jag har jobbat mycket med folkdräkter tidigare, fast på ett annat sätt. Då har det varit mer som konst och jag har gjort utställningar och sytt till mig själv. Men nu var det viktigare att den skulle bli ordentlig och hålla för allting man vill göra, berättar Ida.

Dräkten hämtar inspiration både från herr- och damdräkter och betår av en byxkjol, en ganska klassisk linneskjorta, en form av väst och såklart skor och smycken. I framtagningen av de olika delarna har fler hälsingar varit delaktig: silversmeden Karin Li och Delsboskräddaren Pär Swedin.

Att grotta ner sig i dräktvärlden tycker Ida har varit det roligaste i hela skapandeprocessen.

– Jag har tittat på väldigt många dräkter, så det här är en blandning av många olika. Men den har en fyrkantig ringning fram och det känns kanske lite Järvsödräkt, säger Ida.

Det har varit en pillig uppgift att sy denna folkdräkt och Ida har fått klura en hel del. Svårast att sy berättar hon att de små, små fina vecken på skjortan har varit eftersom man behöver räkna trådarna i linnetyget, och det kära läsare är en pillig uppgift.

– Jag kanske inte är så himla bra på att sy, men jag har lärt mig mycket nu, säger Ida som tror att detta bara är den första dräkten i släktträdet av unisexdräkter.

– Jag tror inte att det kommer ta slut med den här, kanske kommer det att göras mönster på den om flera vill ha en likadan, avslutar Ida. #

Text: Alicia Mårtensson  Foto: Elisabeth Jubelin
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-06

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö