Trots att Hälsinglands små badmintonklubbar har sämre förutsättningar än de stora klubbarna som finns söder ut i landet fostras många bra spelare i landskapet. I augusti plockade spelare från både norra och södra delen av landskapet hem medaljer i U17-SM.

– Det var helt fantastiskt att få se dem lyckas så bra, säger Stefan Grahn, tränare i Ljusdals badminton­klubb.

När U17-SM spelades i Täby i augusti i år tog spelare från bland annat Kilafors och Ljusdal hem medaljer i flera valörer. Det blev bland annat ett guld i singel för Kim Linell från Kilafors efter att ha vunnit mot lagkamraten Edvard Hylander. Edvard behövde däremot inte nöja sig med ett silver utan kammade tillsammans med Elliot Grahn från Ljusdal hem guld i dubbel. Killarna som fostrats i Hälsinglands små badmintonklubbar går idag på badmintongymnasium i Umeå.

– En av anledningarna till att det går så bra för just dessa grabbar är att de har sporrat varandra, säger Stefan Grahn, tränare i Ljusdals badmintonklubb och pappa till en av medaljörerna.

– När det var träning i Kilafors så satt de på X-tåget för att åka dit och träna, och vice versa. 

Att konkurrera med storklubbar som har tillgång till egna hallar där de kan träna när de vill, har flera anställda och en shop där de kan prova ut grejer, är svårt berättar Stefan. Men trots det har klubbarna i landskapet fostrat duktiga spelare som kan stå upp mot det tuffa motståndet. Och hur de lyckats med det tror Stefan att det finns många anledningar till.

– Dels handlar det om att vi är tvungna att alltid hålla en väldigt hög kvalitet på våra träningar eftersom det är så svårt att få tider, berättar Stefan som på söndagar och onsdagar håller i träningarna på Giganten Arena i Ljusdal.

– Och delvis handlar det om att ungdomarna inte enbart fått spela mot folk i sin egen ålder, utan även mot äldre personer som är bättre än dem, säger Stefan och förklarar att varför det blir så beror på att de inte har tillräckligt många spelare.

I Ljusdals badmintonklubb uppskattar han att det är ungefär 30-35 aktiva spelare och då är det långt ifrån alla som tävlar.

– Vi vill gärna bli fler och har nu startat en motionsgrupp för personer från 15 år och uppåt, så där är även de äldre nybörjarna välkomna, hälsar Stefan.

Det som driver Stefan är delvis att hans barn spelar och det därför kommer naturligt för honom att engagera sig. Något som även är en självklarhet för många andra föräldrar, vilket Stefan poängterar är en del i varför det gått så bra för spelarna. 

– En annan drivkraft är att jag tycker att det är fantastiskt roligt, säger Stefan som själv tävlar en del och som i slutet av november ska resa till Spanien för att delta i veteran-VM. 

– Något som är fantastiskt med badminton och som få vet om är att det är en väldigt social sport, berättar Stefan och förklarar att spelarna får träffa kompisar från hela landet när de reser runt på tävlingar. 

– Alla pratar med alla och under en tävlingshelg är det både tjejer och killar i alla åldrar från U11 upp till min ålder på plats, berättar han och fortsätter:

– Och jag tror nog att grabbarna som är här och tränar idag instämmer med mig om att den sociala biten är bland det bästa med sporten. #

Ljusdals badmintonklubb 

Grundades: Under 1970-talet.

Aktiva spelare: 30-35.

Grupper: En nybörjargrupp och en hopslagen tävlings- och motionsgrupp.

Träningar: Giganten Arena i Ljusdal; onsdagar: nybörjargruppen 17.30-18.30, tävlings- och motionsgruppen 18.30-20.30, söndagar: nybörjargruppen 17.00-18.00, tävlings- och motionsgruppen 18.00-20.00.

Tjusningen med badminton

Malte Grahn, Wilmer Norell och Matija Berce spelar badminton i Ljusdals badmintonklubb respektive BMK Tranan i Bollnäs. Alla är de rungande överens om att det roligaste är att åka iväg och tävla trots att resorna ofta är långa.

– Det är roligt att tävla för då får man kompisar från hela Sverige, säger Malte, och Wilmer instämmer:

– Ja, allt häng runt om är nog det roligaste. 

Matija Berce håller med kompisarna och tillägger att tjusningen med badminton också sitter i det faktum att man får ta ut sig rejält.

– Det händer mycket och det går snabbt när man spelar badminton, vilket är kul och man blir riktigt svettig, säger han.

Och ta ut sig får ungdomarna göra då de ofta får möta äldre och mer erfarna spelare. Något de tycker är både roligt och lärorikt samtidigt som de, precis som sin tränare Stefan Grahn, önskar att det ska komma fler spelare till klubben.

– Det är lite tråkigt att vi inte är så många i vår ålder, säger Malte som hoppas på att få fler kompisar att spela med framöver.

Text & foto: Alicia Mårtensson

Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-10

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö