Det är nästan lite hemtrevligt, surret som möter en i dörren in till Deep Street Tattoo i Hudiksvall. Det är surret av drömmar som blir till verklighet. Konst som skapas på hud. Eller just ja, ett hantverk är det ju. Svenska tatueringar.

– I Norge och Danmark ses det som konst, det är lite synd att det inte är så här också, säger Kent Kling Engman, som ­startade Deep Street Tattoo en gång i tiden.

– Men det är ju inte direkt något man tänker på till vardags, säger Magnus Bodell, som jobbar sida vid sida med Kent.

De två började jobba ihop för ungefär elva år sedan, då Magnus skulle arbetsträna med Kent. Två timmar om dagen, två dagar i veckan. Ganska snabbt var han dock uppe i åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan. Och han är kvar än i dag.

– Vi kompletterar varandra bra, säger Kent.

Kent drar sig mot det realistiska. Magnus älskar old school. Men kunderna styr och de har under årens lopp dessutom kommit att influera varandra allt mer.

– Nu för tiden är det väl skillnader i utförande som man kan se, säger Magnus.

– Haha, ja, åtminstone ser vi själva skillnad på det vi gör, hur väl kunderna kan se det vet jag inte, fyller Kent i.

Sedan tre år tillbaka finns det också en person som ­”hugger ögonbryn” på folk, som Kent uttrycker det. Den ­personen heter Angelica Pettersson, och det är alltså microblading hon håller på med.

– Det är en typ av kosmetisk tatuering där man enbart jobbar i det översta hudlagret. Det gör att tatueringen blir semipermanent och håller i två till tre år, berättar Angelica som rullade in på yrkesbanan då hon själv inte kunde hitta någon i närheten som kunde fixa hennes bryn.

– Jag tänkte att jag kan göra det bättre själv, och nu är jag den enda som håller på med det här i Hudiksvall. Jag har kunder från Uppsala, Stockholm, Sundsvall. Jag känner mig ganska nöjd.

Dagen till ära är det Helen Brandt Nordlander som ligger och får nya bryn.

– Jag har tänkt på det här i många, många år, och nu fick jag ett presentkort av min man. Så då kändes det som att det var dags, säger Helen och fortsätter:

– Jag har ljusa ögonbryn som inte syns och jag målar dem varje dag. Jag känner att jag vill ha ett ansikte när jag vaknar på morgonen.

Samma var det för Angelica. Hon tycker att det underlättar i vardagen, även om microblading inte ersätter en festsminkning. 

– Det underlättar absolut, de dagar man inte vill dra på stort, och det kan vara himla bra för självförtroendet, säger hon.

Jag går ut till Kent och Magnus igen. Två kunder sitter i varsin stol, och det gnuggas frenetiskt. Svart bläck etsas in i huden. Jonas Jonsson och Richard Andersson är det som får sina tatueringsdrömmar uppfyllda.

Richard sitter hos Magnus, och en dödskalle växer fram påhans vad. Motivet har han valt för att han tycker att det är snyggt. Jonas är inne på sin sjunde sittning hos Kent. Hans stora intresse för film tar form på hans vänstra arm.

– Min syster har gjort alla sina tatueringar hos Kent, och jag tycker att de är väldigt snygga. Det kändes självklart för mig att komma hit, säger Jonas och berättar om planerna för sin ”sleeve”.

– Just film är ett väldigt stort intresse för mig, så då har jag valt ut olika filmer med tanke på vad de betyder för mig, från uppväxten, favoritfilmer och vad motiven passar bäst för. Lika som Helen som får sina bryn fixade i rummet intill har Jonas tänkt på detta under många år.

Än så länge har han tatueringar från filmerna Pirates of the Caribbean, Bodyguard, Titanic och James Bond. Men hela underarmen återstår och den ska fyllas även den.

– Jag sparar det roligaste till sist, säger han.

Att det är ett realistiskt projekt tycker Kent är roligt. Svårt, pillrigt, och koncentrationskrävande, men roligt.

– Speciellt när man får se resultatet, säger han.

Det vanligaste de får tatuera på Deep Street Tattoo är ­rosor och namn på familjemedlemmar. Just nu ser de också att det är väldigt trendigt med klockor.

– Gamla urtavlor och sådant. Det har varit populärt ett tag nu, säger Kent och fortsätter:

– Ett tag var det små fågelsilhuetter som flyger iväg. Det måste ha varit någon kändis som hade det från början, för ­under ett års tid fick jag göra ett par tre stycken i veckan på tjejer. Nu har det slutat och det känns skönt.

Det kan bli för mycket av det goda. Variation förnöjer.

– Så är det verkligen. Gör man många realistiska rosor ett tag, kan det vara väldigt roligt om det kommer in någon som vill göra en old school-ros – och vice versa, säger Kent.

I sex år har Deep Street Tattoo funnits i centrala Hudiks­vall, och de trivs väldigt bra med läget – som inte är allt för centralt. Alla tre har sina egna firmor, men jobbar tillsammans. Under samma tak erbjuder de originalskisser och ­tatuering, microblading, piercing – och sexleksaker.

– Ja, precis, lite sådant har jag också, säger Angelika och skrattar åt mig när jag ryggar tillbaka efter att ha kommit lite väl nära. Så går det när glasögonen blivit väl smutsiga… #

Kent Klint Engman

Ålder: 46 år.
Bor i: Jättendal.
Familj: Fru och två extrabarn på 25 och 27 år.
Gör: Tatuerar, skriver böcker och sågar träskulpturer.

Carl Magnus Bodell

Ålder: 48 år.
Bor i: Iggesund.
Familj: Sambo och fyra barn.
Gör: Tatuerar, skjuter pistol och samlar på klockor.

Angelica Pettersson

Ålder: 30 år.
Bor i: Hudiksvall.
Familj: Sambo och två barn.
Gör: Piercar och gör kosmetiska tatueringar.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö