I Svedja, Bobygda, Delsbo, är hantverket i fokus. Manuellt tillverkade trappor har blivit en specialitet för Svedja snickeri. – Det finns en tjusning i det och det gör att vi verkligen kan anpassa oss efter kundernas önskemål, säger Peter Östberg, delägare och snickare i företaget.
MASKINER, SÅGSPÅN, LUKTEN av nysågad furu. Allt detta möter mig när jag välkomnas in till Svedja snickeri.
Snickeriet ägs i dag av bröderna Peter och Henrik Östberg samt Andreas B Hallberg, son till grundaren Stig Bengtsson.
Stig hade börjat ”trappa ner” när Peter kände att det var dags att byta karriär. Han hade jobbat som resande säljare under 15 år och hade tröttnat på att checka in och ut från hotell. Att arbeta med händerna lockade honom.
– Det är någonting som jag alltid har tyckt om, säger Peter och fortsätter:
– Vi tyckte också att det var väldigt synd att snickeriet skulle försvinna. Vi ville att det skulle få leva vidare och det är fasiken det bästa jag gjort. Jag ångrar mig inte en sekund.
PETER ÄR DEN som jobbar heltid i företaget. Brodern Henrik jobbar efter behov och de har båda blivit upplärda av Stig, som också kommer in och hjälper till på snickeriet när det behövs.
– Jag har inte gått någon utbildning förutom det jag lärt mig av Stig. Men jag tror att antingen så har man det i sig eller inte. Så är det nog med det mesta, säger Peter.
På Svedja snickeri tillverkar de det mesta som kan hamna under begreppet ”måttbeställda snickerier”. Mestadels blir det trappor, men också sådant som fönster och parytterdörrar. Deras kunder bor i alla typer av hus, men framförallt boende i äldre hus och hälsingegårdar ser de som en stark målgrupp.
– Man vill gärna att det ska se ut som det alltid gjort och det blir en speciell känsla i grejerna när de görs manuellt. Det syns, säger Peter.
Just det manuella är någonting som Peter är väldigt stolt över. Dels tycker han själv att det är kul att tillverka från planka till färdig produkt, men det ger dem också en stor flexibilitet.
– Kunden kan önska precis som den vill, så länge det håller konstruktionsmässigt. Det är det som sätter gränserna.
MATERIALEN ÄR I huvudsak furu, men det blir också en del ek och ask när det kommer till trappor.
– De har varit trendigt med ek ett tag nu, så det blir en del sådant. Främst till lite nyare hus, berättar Peter. Men till gamla hälsingegårdar är det fortfarande furu som gäller.
De vanligaste formerna på trappor är raka, L-formade och U-formade. Spiraltrappor är ovanliga i trä, även om det är möjligt. Sen är variationerna oändliga inom dessa former. Underliggande vagnstycken, sättsteg, målad, inte målad.
– Det gäller verkligen för kunden att veta vad den vill ha, säger Peter och fortsätter:
– När den väl står där är den inte så lätt att ändra på, förutom att måla den kanske. Jag tycker att man ska tänka på sin trapp som en möbel, eller ett smycke i hemmet. Den ska förgylla rummet och harmoniera med omgivningen.
Frågan är, hur ser hans egen trapp ut?
– Haha, jag bor i en åttiotalsvilla med världens fulaste trapp!
Skomakarens barn, och så vidare.
Drömmen framöver är att växa. Svedja snickeri har börjat se sig om efter en tomt till en större verkstad och hoppas i framtiden på att anställa fler. De ser att marknaden är god.
– Absolut, det har hänt mycket bara efter jul vad gäller förfrågningar. Det ser bra ut med jobb, säger Peter. #
Peter Östberg
Ålder: 44 år.
Bor i: Myra, Delsbo.
Familj: Fru och tre barn.
Gör: Delägare och snickare på Svedja snickeri.
Instagram: @svedjasnickeriab
Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-03