I centrala Hudiksvall finns bostadsrättsföreningen Koppar­slagaren. Ett hållbart och socialt boende som föddes då sju vänner bestämde sig för att de skulle bo ihop på äldre dagar.

Jag parkerar bilen på Salutorget i Hudiksvall, går förbi Hemköp, och svänger av åt vänster. Direkt därefter går jag in genom två svarta portdörrar – och en oas breder ut sig framför mig. Ljudet från bilarna utanför hörs knappt längre och grönskan är påtaglig. Odlings­lådor, fruktträd och färgglada trädgårdsmöbler skapar en känsla av att befinna sig på landsbygden.

Här, i bostadsrättsföreningen Kopparslagaren, bor bland andra Eva Bovin. Hon välkomnar mig in i sin lägenhet på nedre plan. Stora fönster vätter ut mot den lummiga innergården – vilket inte bara är estetiskt. Bostaden har enbart söderfönster och tunga bakväggar som absorberar solvärmen för att ta tillvara den passiva värmen så gott det går.

– När vi skrev stadgarna till den här föreningen som sedan bildades, bostadsrättsföreningen Kopparslagaren, så ingick det i stadgarna att vi…, säger Eva, som avbryts av att Tony Björklund kommer in. Han fyller i:

– …skulle bygga på det mest resurssnåla sättet, och att det ska bygga på en social gemenskap.

Bestämde sig för att bo ihop

Tony är arkitekten bakom bygget, och det var när några medlemmar träffade honom som tanken på att faktiskt bygga ett ekohus slog rot.

– Bostadsrättsföreningen hade vi redan bildat. Vi var sju stycken som hade bestämt oss för att vi ville bo tillsammans, men vi lyckades inte hitta något objekt. Men så träffade vi Tony.

Tony ägde ett av husen där BRF Koppar­slagaren i dag finns och hade bott där sedan 2007. Bostadsrättsföreningen äger i dag samtliga byggnader runt innergården, varav ett av husen har byggts från grunden, på en tomt som tidigare var helt oexploaterad. Sammanlagt finns där i dag tio hushåll. Majoriteten äldre, men även några yngre, yrkesverksamma.

– Det är en hopplös situation att bli gammal och bo i ett vanligt hyreshus resten av sitt liv. Det är för mig helt otänkbart, säger Eva, om varför hon började drömma om ett alternativt sätt att bo på. 

Hon och sex liktänkande hade bestämt sig för att de ville bo ihop på gamla dagar. Till en början var det den sociala sidan som var det viktigaste för dem. Men att det sedermera mynnade ut i ett hållbart boende även vad gäller klimatet, det var perfekt, menar Eva.

– När vi då fick chansen att bygga ett hus, som vi var med på från grunden, då kunde vi ju verkligen förverkliga vår ambition att det skulle byggas på bästa hållbara sätt. Och det var ju ett äventyr, att göra det, säger hon och tillägger:

– Tony har en hel del erfarenhet, och vi alla är ju mer eller mindre amatörbyggare, men att gå igenom allt, in i grunden – det var ett riktigt detektivarbete.

Kompost och urinseparering

Kopparslagaren har dessutom ett kompostsystem och urinseparering i det nybyggda huset.

– Urinsepareringen är någonting som vi satte in för framtiden, för i dag är det svårt att få tag på en bonde som tar hand om 3 000 liter urin, säger Eva.

Tony förklarar:

– De behöver bortåt 30 000 liter för att det ska vara värt för dem att ta hand om det.

– Men vi tänker oss att det i framtiden mycket väl kan komma att bli en möjlig guldgruva på grund av fosforbristen, fortsätter Eva.

Regnvatten är också någonting som man tar tillvara på i ekohuset. Allt regnvatten som landar på taken samlas i en stor tank, och används sedan till att spola i toaletterna med. 

– Och vi har en kran i varje toalett, som gör att vi kan använda regnvattnet till andra saker också, säger Tony.

BRF Kopparslagen stod helt färdig i januari 2018. Totalt finns det tolv lägenheter, av vilka två i dag är gemensamhetsutrymmen för de som bor där, en affärslokal och en gemensam tvättstuga och bastu, med mera.

Gemensamma utrymmen

Men är det ett kollektiv? Nja. Men nästan. Ett mellanting mellan kollektivhus och bostadsrättsförening, skulle Tony säga. De har ingen gemensam matsal, vilket är ett av riktlinjerna för ett kollektivhus. Men de har sina gemensamhetsutrymmen, de äter ibland tillsammans och håller koll på varandra så att alla mår bra. Ibland gör de också utflykter ihop.

– Jag skötte om mina gamla föräldrar som bodde på en stor hälsingegård. Jag insåg att så kunde mitt liv aldrig bli. Jag skulle aldrig kunna få något av mina barn att ställa upp på det sätt som jag gjorde. Hur skulle jag då kunna ha en vettig och värdig ålderdom? Det enda sättet är att bo tillsammans med andra, och dela på tidningar, bil och de saker som kostar för ett enskilt hushåll. För mig kändes det helt självklart, säger Eva.

– Jag brukar säga så här när folk frågar hur det är att bo så här: det är som ett äktenskap. Vi lever tätt ihop och vi har olika åsikter och ibland kan det skära sig. Men jag tycker att vi på något sätt balanserar oss igenom det här, för att vi har en väldigt stark vilja att leva tillsammans. Vi tycker att det är idealiskt. Så ser jag på det, säger Tony.

Investeringarna

Exempel på några av de långsiktiga investeringar som gjorts för hållbarhet i BRF Kopparslagarens ekohus:

• Stommen består av huvudsakligen homogent trä, med isolering av träfiber. Totalt är 45 ton trä, med sitt kolinnehåll, inlagrat i huset.
• Aktiv solenergi genom 28 solceller som både levererar el till nätet och den egna batteribanken. Huset klarar kortare strömavbrott.
• Vindkraftverk.
• Eldstäder och murade skorstenar som alternativ värmekälla.
• Lokala tillverkare, leverantörer och entreprenörer har använts, tillsammans med bostadsrättsföreningens egna medlemmars arbete.

Text & Foto: Moa Åhs Foto
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-10

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö