Med över 30 år i branschen har bilhandlaren Göran Kopparmalms kunnat följa utvecklingen på nära håll. Och han är säker på sin sak – elbilen är framtiden.
– Om fem år säljer vi fler elbilar än vanliga bilar.

På Bilcity i Bollnäs står högglänsande Opelbilar på rad. Företaget säljer både nya och begagnade person- och transportbilar och för nyproduktion är det just Opel som gäller. Ägaren Göran Kopparmalms drar handen över en Opel Olympia Rekord årgång -58, en av de äldsta bilarna på plats.
– Det säger något om kvaliteten på märket, att den står här än idag, säger han.
Men Göran Kopparmalms vet att hållbarhet inte bara handlar om bilarnas slitstyrka, utan också om att värna miljön genom minskade växthusgaser. Det är därför, menar han, som elbilen är framtiden.
– Vi vet ju att vi behöver minska vårt koldioxidutsläpp, så enkelt är det.
Han har sett hur intresset för elbilar på senare år har skjutit i höjden. Framförallt är det hybridbilar, den variant som vanligen drivs av både el- och förbränningsmotor, som är efterfrågade.

Kunderna är alla möjliga, men på grund av det låga förmånsvärdet är el- och hybridbilar särskilt populära som tjänstebilar. Att företagare premieras är något Göran ser positivt på, eftersom det innebär att bilarna får spridning.
– Det är helt rätt väg att gå. På så vis får vi ut bilarna på marknaden. Alla har inte råd att köpa en ny elbil. Men om, säg, tre år kan man istället köpa den begagnad.
Han hoppas att en sådan utveckling kan leda till en förbättrad infrastruktur, med fler laddmöjligheter, inte minst på landsbygden. Om fler arbetsplatser och hushåll också förses med laddstolpar är förutsättningarna goda för ett rejält uppsving för elbilen, tror Göran Kopparmalms.
– Som pendlarbil är den oslagbar.
Så du tror att efterfrågan på elbilar kommer växa?
– Oh, ja. Inom fem år säljer vi nog fler elbilar än vanliga bilar. Jag tror att det kommer gå fortare än vad många tror. Elbilen är här för att stanna. #

Göran Kopparmalms
Ålder: 66 år.
Bor: Edsbyn.
Familj: Fru och tre barn.
Gör: Vd på Bilcity i Bollnäs.

Text & Foto: Lovisa Spaude
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2021-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö