Året var 1905. Björk & Co började som gårdsslakteri och hade en fundering; vad ska vi göra med köttet? Svaret blev korv. Det, och mycket mer, gör man än i dag, på samma plats där allt startade för över 100 år sedan.

Maria Björk tar emot mig innan vi går in och sätter oss i konferensrummet på Björk & Co. På vägen in ser jag planscher som stolt visar upp deras tvåfaldigt guld-belönade julskinka. 

I konferensrummet hänger en tavla med en bild på Marias förfäder. Det är far, farfar och farfars far, varav den senaste startade före­taget år 1905.

– Det vilar ett stort ansvar på mina axlar, säger Maria och berättar det som hennes far en gång i tiden berättade för henne. 

Om hur allt startade. Om gårdsslakteriet, och om vad man skulle göra av allt kött. Svaret då blev korv, någonting man alltså gör än i dag.

Forbondekorven mest känd

Slakteriet lades dock ner på 1990-talet när EU-bestämmelser gjorde det omöjligt att fortsätta.

– Vi skulle behöva hålla djuren inhägnade vid slakteriet.

I dag sysslar Björk & Co alltså med produktion av charkprodukter. Bland vilka deras forbondekorv kanske är den mest kända.

– Det röda guldet, säger Tommy Allin, som jobbar i produktionen på Björk & Co, medan han öppnar upp en av de två stora rök­arna dedikerade till just forbondekorven.

Hinner inte producera

Maria berättar att forbondekorven kommer från ett recept efter hennes far eller farfar, som tog fram det någon gång på 60-talet, efter en del ”grävande” i historien.

– Det var viktigt med hållbarheten. Färila var i princip sista anhalten mot fjällvärlden, så här var man tvungen att proviantera sig, och då var det viktigt att det höll länge.

Trots att behovet av hållbarhet kanske inte är lika stort i dag så är efterfrågan stor på denna unika produkt.

– Vi hinner inte producera i takt med efter­frågan, berättar Maria och fortsätter:

– Vi hade några som beställde i januari för att vara säker på att få forbondekorv till jul

Julen överlag är en av Björk & Co’s viktigaste tider på året. Produkterna de tillverkar och säljer är bland annat prinskorv, julsylta och fläskrulle – men också den dubbla guldvinnaren – julskinkan.

– Den finns i flera varianter, rimmad, kokt och griljerad, men även färdigskivad.

Stolt över familjeföretaget

Det är den kokta skinkan de vunnit guld med två år i rad i chark-SM.

– De kom fram till oss då och sa, att vinna en gång, det kan nästan vem som helst göra, men två gånger. Då är det kvalitet. 

Och det är just det. Kvalitet. Som är det viktigaste på Björk & Co. Det är det som gör Maria stolt över familjeföretaget.

– Där har vi också fördelen med att vi har så många år på nacken och trogen och duktig personal. Även när vi kommer ut till nya kunder vet de att det är inget slit och släng vi kommer med. Då skulle vi inte ha överlevt så här länge.

Maria Björk

Ålder: 56 år.
Familj: Sambo, två söner och ett barnbarn på väg.
Bor i: Färila.
Gör: Vd och delägare på Björk & Co.

Hur äter man julskinkan på bästa sätt? Jag äter den helst på en hårdbrödsmörgås med senap. Graveleij vill jag ha.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-12

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö