I Bränna, strax utanför Järvsö med utsikt över hälsingeskogarna och ljusnans dalgång, byggde Eveline och Markus sitt drömhus. För ett par månader sedan stod bygget klart och resultatet blev ett tvåvåningshus i New England-stil. – Allt har blivit bättre än vi kunnat föreställa oss. Alla bitar har fallit på plats och det känns helt underbart att vi har flyttat in.

När Eveline och Markus hittade tomten i Bränna förstod de att det var här som de skulle bygga sitt hus. De hade letat tomt i nästan ett år utan resultat men när de såg marken intill Evelines släktingar kände de att den vore perfekt. Eveline tog kontakt med skogsägaren och han var villig att stycka av cirka 2 200 kvadratmeter mark som skulle bli deras nya tomt. 

Redan innan de hade hittat rätt tomt hade de börjat söka inspiration till sitt kommande hus. De tittade på många slags hus och ritade eftersom upp vad de ville ha i huset och hur det skulle se ut på de olika våningarna. 

När de hade hittat tomten kunde de färdigställa husplanerna och tog hjälp av en arkitekt som lämnade sina synpunkter och förslag samt utformade en ritning. 

Byggt huset från lösvirke

I somras påbörjade de markplaneringen, schaktade och gjöt plattan till huset och i september påbörjades själva bygget av huset. De byggde huset från lösvirke och lejde in hantverkare för jobbet. De isolerade dock själva och Markus hjälpte till med det han kunde. 

– Vi åkte hit nästan varje kväll för att städa och se hur bygget fortskred, säger Eveline. 

De anlitade ingen byggherre som ansvarade för arbetet utan valde att själva vara byggherrar. 

– Det svåraste var allt pappersarbete. Det var svårt eftersom man inte hade någon erfarenhet av att bygga nytt, i övrigt gick allt väldigt bra. Vi har haft otroligt bra snickare, som kommit med tips och lösningar och även inspirerat oss. Det var till stor hjälp för oss, säger Eveline.

Att bygga huset med lösvirke tyckte Eveline och Markus var en stor fördel då de kunde ta beslut och ändra om under byggets gång. 

– Om man bygger ett modulhus går det mycket fortare och man hinner inte riktigt vara med och göra ändringar. Det hade vi möjlighet till här. Att bygga med lösvirke var det bästa vi gjort då vi fick huset till hundra procent som vi ville ha det.

Kännas välkomnande

Några viktiga kriterier för huset var att huset skulle kännas öppet, ljust och ha en generös rymd. De valde därför en öppen planlösning med extra högt i tak. Från hallen ser man ända upp till nock på ovanvåningen. 

– Vi ville ha det luftigt och att det ska kännas välkomnande när man kommer in i huset, säger Eveline. 

På nedervåningen har de placerat de sociala ytorna i form av en loungedel, kök, matrum och även ett gästrum. På ovanvåningen valde de att placera de mer privata ytorna som består av tre sovrum, walk in closet, badrum och även ett allrum.

Husets utsida

Genomgående i huset är alla väggar målade. De hittade inspiration på sociala medier och provmålade på gipsskivor tills de hittade en kulör som kändes rätt. Nästan alla rum har fått en grå/grön färg förutom gästrummet och sovrummet som målats i en beige respektive mörkgrå kulör. I sovrummet och i de öppna sociala ytorna på nedervåningen satte de in en spegelpanel. 

– Den beslutade vi oss för i efterhand och den lyfter verkligen hela inredningen i huset, säger Eveline. 

Än så länge finns också två rum omålade som de kommer att göra i ordning när tiden finns. 

När våren sätter fart på allvar väntar också jobb på husets utsida då de ska göra markplanering för att anlägga gräsmatta, bygga en stor terass samt en pool.

– Poolen är redan beställd och så snart tjälen släppt sätter vi igång med allt, säger Eveline. 

Eveline Låks & Markus Pettersson
Ålder: 28 och 24 år.
Yrke: Evelin är frisör i det egna företaget Salong Eveline och Markus jobbar på Järnhuset i Järvsö.
Bor: Bränna, Järvsö.

Om huset:
Stil: New-England.
Storlek: 220 kvadrat.
Antal rum: 6 rum och kök + förråd och walk in closet.

Text: Jenny Olsson Foto: Håkan Persson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-03