För åtta år sedan fick Nino Hellman från Ljusdal upp ögonen för dansen. Nu är den inte bara ett yrke, den är en livsstil.
– Dansar jag inte är jag inte mig själv, den är livsviktig för mig

Nino Hellman har hunnit med att vara ute på turné, gått flera dansskolor i Sverige, gått kurser i USA och varit i London och under­visat inom dans. Han har även medverkat som statist i filmen Sameblod, gjort modelljobb och medverkat i reklamfilmer för bland annat Ica, Stadium och Clarion hotell. För 25-åringen väntar dessutom en spännande höst då han ska börja jobba som danslärare på en ny gymnasieskola i Stockholm. Nino kom i kontakt med dansen av en ren händelse. Han hade flyttat från Ljusdal till Hudiksvall för att börja gymnasiet. Han lärde känna några killar som höll på med streetdance. Han provade på att dansa och fastnade direkt.

– Det var många som hade sagt åt mig när jag var liten att jag borde börja dansa men det var inget jag hade tänkt på tidigare. Jag hade flyttat till Hudik för att gå elprogrammet.

Han gick klart gymnasiet och flyttade sedan tillbaka till Ljusdal för att ta ett sabbatsår och började då för första gången lära ut dans, genom att undervisa på ABF.

– Det var väldigt nervöst första gången jag skulle lära ut, jag hade inte dansat länge då och var inte så erfaren men det gick bra.

Leva på dansen

Nino fortsatte att söka nya vägar inom dansen och bestämde sig för att försöka komma in på Hälsinglands dansteaterskola.

– Jag blev förvånad att jag ens kom in med tanke på att jag bara kunde streetdance. På skolan fick jag lära mig flera nya stilar som modern dans och jazz och det var väldigt kul.

Det var där och då, efter att han gått klart dansterminerna, som han bestämde sig för att han ville leva på dansen. 

2014 begav han sig till Stockholm och sökte in på Danscenter.

– På skolan i Stockholm kunde man inte söka in en gång utan var tvungen att bli antagen för varje år men jag lyckades komma in båda åren. 

Efter utbildningen åkte han ut på en turné och dansen blev hans levebröd. 

Brinner för att skapa

Idag har Nino Stockholm som bas men reser mycket i jobbet, både i Sverige och utomlands.

– Dansen är som allra roligast när jag får möjlighet att resa. Dels får jag se hur andra jobbar men jag får också chans att visa mina kunskaper. 

I höstas åkte Nino till USA under en månad för att ta kurser och utveckla sina kunskaper inom dans ytterligare, för att kunna ta fler jobb där han själv får göra koreografi. 

– Att sätta ihop koreografi och skapa eget är det jag brinner för mest. Man har sina dagar, ibland kan det gå trögt men ofta dyker det bara upp ideér. Mycket av det jag skapar kommer till hemma i köket eller vardagsrummet. Nu när jag dansat ett tag går det dessutom snabbt att hitta och sätta ihop rörelser och steg.

Utmärkande stil

Nino jobbar idag som frilansare och menar att det som dansare är viktigt att hitta sin egen grej.

– Som dansare behöver man hitta en stil som är ens egen och som är utmärkande,
det är det som gör att människor känner igen mig när jag dansar. 

Nino berättar att han jobbar mycket med egna projekt och lägger mycket tid på marknadsföring då han bland annat spelar in videor som han lägger upp på Youtube och Instagram.

Som frilansande dansare gäller det att hela tiden få uppdrag.

  Jag gör reklam för mig via videorna, det genererar mycket jobb. Jag hittar också mycket jobb genom att själv kontakta musiker eller eventbolag. En del av uppdragen får jag också via människor som känner till mitt namn och tipsar om mig och det är kul när det går den vägen.

Hård konkurrens

Ninos huvudgenre är kommersiell
streetdance men han undervisar också och gör koreografi inom bland annat hip hop. 25-åringen berättar att källan och inspirationen till dansen hittar han i musiken.

– Det är från musiken som allt kommer ifrån.

Nino berättar att det krävs en hel del för att kunna ha dansen som yrke och leva på den, då  konkurrensen många gånger är hård. För att hålla sig i form tränar han både styrka och kondition flera gånger i veckan.

– Som dansare ska man ha sjukt bra kondition, vara vig, kunna hoppa högt och vara stark. Bland kvinnliga dansare är det stor konkurrens då det är många som vill bli dansare. Som man är det lite enklare då det finns färre dansare, däremot är det väldigt hög nivå på de som är yrkesverksamma.

Musikvideo i New York

Nino berättar att hans ideér till dansen kan komma lite vart som helst ifrån.

– Jag kan ibland börja köra några moves på de mest olämpliga ställena, som i kollektivtrafiken, säger han och skrattar.

I höst väntar helt nya uppgifter för Nino då han kommer att gå ifrån frilansandet en aning för att börja jobba som huvudlärare för dans på en ny gymnasieskola i Stockholm.

Vill sätta upp show i Ljusdal

Nino har också flera musikvideos på gång, där en av dem ska spelas in i New York. Nino berättar att branschen är tuff och att han fått mycket erfarenhet av den.

– Det är mycket snack i den här branschen och det gäller att ha papper på allt. Här finns inget fack man kan vända sig till. Det gäller att man som dansare har integritet och inte säljer sig för billigt för att få jobb. Man ska aldrig jobba gratis och alltid se till att ta rätt gage.

I höstas var Nino på Slottehubben i Ljusdal och höll klasser, något som han gärna gör igen.

– Slottehubben har en nyrenoverad aula och jag är sugen på att komma till Ljusdal. Då vill jag ta in dansare, göra koreografi och sätta upp en show.

Text: Jenny Olsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2018-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö