”Nu vill man inte jobba hemifrån längre, man vill knappt gå hem”

LJUSDAL Byggfakta har fått ett rejält lyft i och med flytten till det helt nybyggda kontoret. 2 500 kvadratmeter med genomtänkt planlösning och interiör.

Det är en maffig byggnad som stoltserar intill strandpromenaden vid Kyrksjön och insidan är minst lika imponerande. I maj 2022 påbörjades bygget på Östernäs och i mitten av december ifjol fick personalen flytta in i sina nya kontor.
Vi har träffat Elin Westerberg, HR ansvarig, Susanne Bengtsson, content producer på marknadsavdelningen, och Johanna H Lindvall, konstnär och inredare, som berättar om processen.
– Vi är 140 personer som flyttat in här men det är byggt för 175 platser, så det finns utrymme att växa, berättar Susanne.

Nu sitter personal från Byggfakta, Svenska media och SSIL under samma tak – de ingår i samma koncern och har nu samlats i nybygget.
– Det känns jättekul för nu får vi massa nya kollegor som man inte kände sedan tidigare. Det är en helt ny vardag med nya ansikten, ny energi, nya synergier och man lär sig av varandra, säger Susanne och tillägger:
– Förut ville man knappt gå och fika utan tog med en kopp till datorn, men nu är det så himla trevligt.
Det är många involverade i ett projekt av den här magnituden och planering har varit A och O. Därför har Sidskogen Bygg, arkitekt Joakim Östberg och inredare Johanna H Lindvall arbetat nära ihop. Den röda tråden genom projektet har varit att hålla så mycket som möjligt lokalt. Lokala byggarbetare, entreprenörer och arkitekter, såväl som det interiöra. Senab upphandlades som huvudleverantör av kontorets inredning. I samma koncern finns möbelföretaget Edsbyn och de flesta bord och skrivbord kommer ifrån dem.
– Edsbyn står för lokal kvalitet och är världsledande när det gäller miljöarbete. Det finns så mycket bra design i Hälsingland. Vi har mycket att vara stolta över, säger Johanna.

Det kan kännas självklart med en bra fysisk arbetsmiljö med parametrar såsom höj- och sänkbara skrivbord, ergonomi och solskydd. Både ljud och ljus behöver man hantera på ett bra sätt, förklarar Johanna. Men även den psykosociala miljön är viktig på en arbetsplats. Att skapa ytor som är flexibla, rymmer många och att det finns en värme som är inbjudande.
– Inredning i sig har egentligen inget egenvärde, det som är meningen med inredning är det som sker i människorna. Att man känner sig inspirerad, kan behålla fokus, får energi och då kan göra jobbet bättre, säger Johanna.
– Det jag tycker att du har lyckats så bra med det är att du verkligen har följt vår röda tråd, att det ska vara lokalt och naturnära men samtidigt har du fått till variationen. Varje rum är unikt men de hänger ändå ihop, tillägger Susanne.
Allt är genomtänkt in i minsta detalj. Konst och inredning samspelar med material och nyans. Det ska finnas något för alla. Förutom en trivsam fysisk miljö finns andra faktorer som spelar in för trivseln. På en stor arbetsplats kan det lätt bli att man känner sig som ”en i mängden”.
– Det är en stor arbetsplats men den är ändå väldigt familjär. Man känner sig uppskattad här, menar Susanne.

De senaste åren har Byggfakta satsat på HR (det vill säga personalens välbefinnande) och utbildat många chefer kring hur de kan jobba med feedback, motivation och vikten av att lyfta fina prestationer.
– Vi har precis fått tillbaka resultatet från vår senaste medarbetarundersökning och det visar verkligen att vårt gemensamma arbete för att på olika sätt stärka kulturen och engagemanget har gett effekt, berättar Elin.
– Något som också har bidragit är att vi nu har ett intranät, det hade vi inte tidigare. Alla får information och man känner sig inkluderad, fyller Susanne i.
Det nya kontoret uppmuntrar till gemenskap och företagen inom koncernen har nu kommit varandra närmare. Mycket har förändrats i och med flytten och det har medfört en transformation i arbetskulturen.
– Vi vill jobba som en bolagsgrupp och det är alltid svårt när man sitter utspritt. Vi har längtat efter detta och nu när vi gjort skiftet så blev det ett otroligt lyft, och det är en härlig våg att surfa på, menar Elin.
– Nu vill man inte jobba hemifrån längre, man vill knappt gå hem, säger Susanne avslutningsvis. #

Elin Westberg
Ålder: 41 år.
Bor: Ljusdal.
Familj: Sambo och tre barn.
Gör: HR-ansvarig för Sverige.

Susanne Bengtsson
Ålder: 54 år.
Bor: Ljusdal, inflyttad från ­Stockholm sedan fyra år.
Familj: Två utflugna söner.
Gör: Content producer och pressansvarig.

Johanna H Lindvall
Ålder: 42 år.
Bor: Järvsö.
Familj: Man, fyra barn och tre katter.
Gör: Konstnär och inredare.

Text& foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2024-01

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö