Få har gjort så mycket för Bollnäs ungdomar som egenföretagaren Marcus Lundh. Nu startar han Hälsinglands enda snowboardklubb. – Ingen vågar satsa på snowboard längre, men det gör jag.
Hösten 2016 samlade Bollnäs Skramlar in över 300 000 kronor till flyktingorganisationen UNHCR. Kampanjen bestod av konstauktioner och lokala insamlingar med en konsert på Kulturhuset som avslutning. På scenen stod Hälsinglands största artister och backstage befann sig initiativtagarna – ett tiotal vänner som hade gått samman för att försöka göra skillnad. En av dem var Marcus ”Macke” Lundh.
– Idén föddes hemma i någons kök. Vi kände väl allihop att vi inte bara kunde sitta och se på medan världen led. Vi ville bidra ekonomiskt, men också för att minska fördomarna mot alla som kom nya till Bollnäs under flyktingvågen.
49-årig kvinna på nybörjarkurs
Marcus sitter på en pall i sin butik och minns kvällen med värme. Bollnäs Skramlar är ett av flera välgörenhetsprojekt han har varit inblandad i under åren och vi skulle kunna ställa många fler frågor om den där kvällen. Vi skulle också kunna prata om Marcus roll i ungdomsnätverket Maj Generation eller om skapandet av skejtparken Collini Plaza. Vi skulle kunna fråga honom om arbetet för alternativa musikscener i Klubb Rockaway, om stadens 30 meter långa graffittivägg eller om det enorma engagemanget för skejthallen Gumpels – där Marcus hjälper till med nybörjarkurser (senast med en 49-årig kvinna som ”älskade det!”) och skejtar med sin dotter varje söndag. Men tyvärr finns inte utrymme, så just i dag väljer vi att prata om Marcus Lundhs ideella insatser i Bollebacken och grundandet av landskapets enda snowboardklubb.
Som ung tävlade Marcus Lundh i nationella och internationella snowboardtävlingar. Åren bjöd på fantastiska stunder men också på fyra korsbandsskador, tre axelskador samt en nack- och ryggskada. Året var 2009 när Marcus lämnade säsongsarbetet i Hamra, Tänndalen, för att flytta tillbaka hem till Bollnäs på heltid.
Marcus började att tjära kyrktak och han och kärleken Camilla köpte ett rött hus med vita knutar. Efter ett par år bestämde han sig för att satsa helhjärtat på klädmärket Appertiff som han några år tidigare skapat tillsammans med vännerna Andreas Wengelin och Erik Nygård Hjorth. 2012 tog han över butiken på Långgatan i centrala Bollnäs.
– Men jag har aldrig sett mig själv som säljare. Mer som en förebild för kidsen, kanske.Företagande betyder samhällsnytta för mig, en chans att påverka och förändra.
Aldrig varit rädd för att ta ställning
Markus understryker att livsstilen kring skateboard och snowboard starkt tar avstånd från rasism.
Marcus har aldrig varit rädd för att ta ställning i rollen som företagare och i sin butik säljer han bland annat pins och t-shirts med antirasistiska budskap. Sverigedemokraternas starka fäste i småstaden oroar, men han känner samtidigt hopp bland de ungdomar han dagligen möter.
– Många är klokare och mer fördomsfria än sina föräldrar. Det kommer vända en dag.
I samband med hemflytten 2009 saknade Marcus och hans sambo en plats där de kunde fortsätta att åka snowboard för nöjes skull.
– Det var inte helt självklart för Bollnäs Alpina att våga satsa på snowboard, men till slut fick vi testa att bygga en egen snowpark tillsammans med några vänner.
Ryktet spred sig och intresset för snowboard i Bollebacken ökade. Det rör sig i dag dubbelt så mycket folk i backen, och hälften åker snowboard. Lagtävlingen Appertiff Team Battle är ett välbesökt event med deltagare från hela landet, och två år i rad arrangerades här finalen för Svenska Skid- och snowboardförbundets Swedish Slopestyle Tour.
”I snowboard slår de oss inte”
Förbundet sponsrar också backen med snowboardutrustning och satsar på Bollnäsbarnen genom ”Alla på snö” – ett projekt där kommunens fjärdeklassare kostnadsfritt får hänga i Bollebacken under en dag.
– Järvsöbacken är oslagbara på mycket, men i snowboard klår de oss inte. Bolle är framtiden! säger Marcus, som nu grundar snowboardklubben BBC tillsammans med Rasmus Leandersson och Andreas Wengelin. Ett 20-tal vänner står redan i kö för medlemskap – bland annat OS-stjärnan Måns Hedberg och Marcus fyraåriga dotter Elvi.
– Snowboard är en fördomsfri och jämställd sport, öppen för alla åldrar. Mitt mål är att vi blir många och har roligt tillsammans.
Driv att få lära ut
38-åringen hoppas också att klubben föder fram fler ideella krafter, som kan hjälpa till med snöbygge, events och snowboardlektioner.
– Det blir lätt lite stressigt ibland. Speciellt nu som tvåbarnsfar. Men jag har sånt driv att få lära ut.
För Marcus har det aldrig handlat om inkomst, utan alltid om intresse.
– Visst, det finns månader när jag inte kan plocka ut någon lön och jag kommer aldrig kunna åka med hela familjen på en resa till Thailand. Men vi kommer i alla fall till Furuvik och man kan ha väldigt roligt där också.
Hälsinglands enda snowboardklubb!
BBC
Förkortning för: B-town Board Club.
Plats: Bollebacken, Bollnäs.
I samarbete med: Svenska skid- och snowboardförbundet och Bollnäs Alpina.
Mål med klubben: Att bli många, känna tillhörighet och ha roligt tillsammans.
Yngsta deltagaren: Elvi, 4 år. Brorsan Matteo, 1, anmäler sig så fort han lärt sig gå.
Äldsta deltagaren: Mats, 53 år.
Klubbdress: Sveriges tuffaste.
Text: Johanna Syrén Foto:Rasmus Leandersson.
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2019-12