Söderhamns skateboardförening har ­funnits sedan 2001 och skapar verksamhet för både barn och vuxna. Medlemsantalet sköt i höjden under 2020 och intresset för sporten bara ökar.

DET ÄR EN lördagseftermiddag i februari. I Söderhamns ­skatehall Traversen övar den rutinerade åkaren Kristoffer ­”Koffe” Lindström bredvid nybörjaren Mikael Dahlström och hans sjuåriga son Hjalmar. De började att åka tillsammans under sensommaren, berättar Mikael.

– Det fanns ju inte så mycket man kunde hitta på under pandemin och till slut tröttnade vi på skogspromenader och korvgrillning. 

Att få lära sig nya saker tillsammans är det bästa, tycker han, och sonen Hjalmar uppskattar att utöva en sport där han slipper tävla.

– Att åka med pappa är jätteroligt!

Söderhamns skateboardförening bildades 2001 och innefattar verksamhet i den 300 kvadratmeter stora skatehallen Traversen och en utomhuspark. Föreningen arrangerar bland annat läger, kurser och den populära tävlingen BBQ Battle. Till ramperna söker sig både barn och vuxna och föreningen slog under 2020 medlemsrekord. Ordförande i föreningen är Conny Björklund, som gjort sporten till sitt liv. Conny började åka skateboard redan 1990 då han var han 13 år. Idag, 32 år senare, har han dragit foten ur led minst 20 gånger och slutat att tävla, men är fortfarande aktiv och har lika roligt. 

– Skateboard betyder frihet för mig. Det är en schysst, jämställd och inkluderande sport som man kan utöva ensam eller med andra. Och man slutar aldrig att lära sig nya saker.

CONNY DRIVER OCKSÅ ett företag som arrangerar skateboardläger och bygger skateboardramper i olika delar av Sverige. Han var med och byggde utomhusparken i Söderhamn 2017, och senare den på Gärdet i centrala Bollnäs. Parken i Bollnäs var från början tänkt att ge plats för just skateboardkulturen men välkomnar idag även inlines, kickbikes och BMX. Olyckligt, tycker Conny, eftersom åkmönstren skiljer sig och en blandning kan innebära både fara och onödigt slitage. Problemet med kickbikes är att unga åkare ofta kommer i hög fart och det finns då stor risk för kollision, menar han. Och gruset som släpas in med en BMX kan orsaka skateboardåkaren hastiga stopp med skador som följd. 

– Vi ser ju inga kanoter i simhallen ­eller krocket på golfbanan, så varför blanda funktioner i en skatepark? Den allra bästa lösningen är separata anläggningar med specialanpassad design och så hoppades vi att det skulle bli i Bollnäs.

UNDER VÅREN SKA Conny rita och bygga en skatehall i Gnarp, som blir landskapets tredje efter Traversen i Söderhamn och Gumpels i Bollnäs. Samtidigt letar föreningen lösningar för att möjliggöra en ombyggnation av den egna inomhushallen i ny design. 

– Men hittar vi en större och ännu bättre lokal än den här blir kanske en flytt aktuell.

Conny har också börjat blicka mot våren och sommaren. Hans företag planerar för flera läger i samarbete med The Dome i Gävle och skateboardföreningen hoppas att minifestivalen BBQ Battle återigen kan arrangeras efter två års uppehåll. Eventet är välbesökt och räknas av många, tillsammans med Schools Out och Strömmingsleken, till årets största händelser i Söderhamns kommun. #

Skateboardens historia

  • Skateboarden uppfanns av surfare i Kalifornien i USA på 1950-talet, eftersom de behövde något att träna på när det inte fanns några vågor eller när vattnet var för kallt.
  • Till Sverige kom skateboarden under 1970-talet. 
  • Det finns många samlare inom skateboardkulturen. Vissa klassiska brädor med speciell grafik kan idag vara värda 70 000 kronor.
  •  På 1980-talet började en rad nya skateboardföretag, tidningar och filmer att dyka upp på marknaden, ofta producerade av åkarna själva. Skateboardkulturen spreds internationellt i större skala. 
  • På 1990-talet skedde en lavin­artad ökning av intresset för skateboard, som hållit i sig. En amerikansk undersökning från 2002 visar att det då fanns 18,5 miljoner aktiva åkare i hela världen. 
  • Skateboard gjorde debut som sport under de olympiska spelen i Tokyo 2021.
  • Det mest kända skateboardtricket kallas för ”ollie” och innebär att få skateboarden att hoppa upp från marken. Tricket uppfanns 1976 av Alan Gelfrand som kallades just Ollie.
  • Idag är streetskating den vanligaste tävlingsformen. Det är en gren där man bland annat utför balanstrick och tar sig nedför trappor och ledstänger.

Källa: Tekniska museet

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-02

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö