Framför scenen i Freluga finns inga hårda läktare. Här fäller besökaren ut sin medhavda stol, sparkar av sig skorna och intar önskad plats i gräset. Efter två års uppehåll är det äntligen dags för konsert i byn igen och vi har träffat Linda och Jacob – två av de tre syskonen bakom Freluga Trädgårdsscen. 

Linda, Petra och Jacob växte upp på en gård i Freluga utanför Bollnäs. Mamma Eva arbetade som förskolepedagog och pappa Ulf drev en däckfirma. Hemmet var öppet och tillåtande, berättar de, och alltid fullt av kunder och vänner som åt stora middagar tillsammans. Både Jacob och Linda tror att sammanhållningen bidragit till syskonens förmågor i bemötande och företagande. Linda driver eget som musiker och författare, Jacob har tidigare jobbat med reklam och nu fastigheter och mellansystern Petra äger ett pepparkaksbageri. 

– Jag tror inte det är så enkelt som att vi fick entreprenörskap med nappflaskan, det beror nog mer på att vi växt upp i en ­öppen, spontan och trygg miljö där allt känts möjligt, säger Jacob.

Storasyster Linda nickar instämmande.

– Plus att vi alltid peppar varandra, är orädda och aldrig stannar upp. Vill vi göra något så testar vi utan att vara rädda för att misslyckas. 

Idén om Freluga Trädgårdsscen föddes 2007. ” Sveriges bästa artister ska spela hemma i vår trädgård” tänkte Jacob, Linda och Petra och drömmen blev snabbt verklighet. Den första konserten 2008 hölls visserligen på en liten hötrilla men idag, 14 år senare, har nära 30 av landets främsta artister gästat härbret och den idylliska trädgården. Grönområdet har utvecklats och utökats för varje år och rymmer nu 1 200 sittande gäster. I snitt 4 000 personer har sökt sig dit varje sommar, undantaget pandemiåren, och engagerat hundratals ideella krafter och hjältar i hela byn. 

Carola, Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Bo Kaspers Orkester, Jill Johnson, Annika Norlin, Miss Li, Darin och Lisa Nilsson är bara några av namnen som gästat under åren. Att få artisterna att känna sig som hemma har varit viktigt för syskonen, och det har gett verksamheten ett gott rykte. 

– I början var vi nästan ensamma i Sverige om den här typen av scen och artisterna älskar att komma hit! Flera av dem har anpassat sina turnéer och till och med sänkt sitt gage bara för att få spela här, berättar Linda.

2020 kom pandemin, och syskonen var tvungna att ställa in slutsålda spelningar med Sven-Ingvars och Timbuktu. Den senare akten gick tyvärr inte att omboka, men dansbandet Sven-Ingvars intar äntligen scenen nu i juli. Och den 5 augusti välkomnar syskontrion en ännu hemlig artist, som offentliggörs i slutet av juni. 

– Hela branschen är i en återhämtningsfas sedan pandemin, så det har varit både svårt och dyrt att boka stora artister till den här sommaren. Därför mjukstartar vi med bara två konserter den här sommaren och ser fram emot fler nästa år istället, avslutar Jacob. #

Text: Johanna Syrén Foto: Lajan Westergren
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2022-06

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö