Utbrändheten ledde till en helt ny värld. Av doktorn fick Anna-Karin Gomes rådet att gå ut och sätta sig i skogen, eftersom det är väldigt svårt att vara stressad i den miljön. – Det hade han väldigt, väldigt rätt i. Där och då fick jag lust att börja måla.

Från den dagen, då lusten satte in, har Anna-Karin inte lagt ner penseln. Det vill säga, så vida hon inte jobbat med att göra om gården till en konstupplevelse, sytt kläder av återbrukade tyger tillsammans med designer Tove Storm, eller ordnat musik­kvällar på logen… Med mera…

Anna-Karin kallar sig i dag för konstnär och kulturarbetare, någonting hon kanske inte hade trott för två och ett halvt år sedan då hon målade sig ur en nattsvart tillvaro av utbrändhet.

– Alla mina tavlor är som en dagboksanteckning. Förr var det ganska mycket sorgsna träd och figurer, men det har blivit gladare med åren, säger Anna-Karin.

Vi sitter på Café 23:an i Gnarp, ett av Anna-Karins senaste projekt. Inte kafét i sig, men det som hänger på väggarna.

– Jag kom in här en dag och såg hur fint han (Patrik Jonsson, som äger och driver Café 23:an, reds. anm.) hade gjort. Han hade målat vitt överallt och jag tänkte direkt att här har vi ett galleri!

De inledde ett samarbete och fick med Bilda på tåget. Sedan i november förra året har konstnärer fått ställa ut sin konst på kaféet, både lokala och utomsocknes. Konsten finns på plats i två veckor, innan en vecka med hängning av nästkommande konstnärs verk följer. 

Att ställa ut på kaféet är gratis och Bilda står för marknadsföring i form av affischering.

– Vi har redan haft flera som ställt ut och vi har bokat fram till i september, berättar Anna-Karin.

Anna-Karin tycker att det är viktigt att samarbeta när det kommer till att bo och verka i mindre kommuner.

– Det är enda vägen som jag ser det, så det här är jättebra. Patrik får väggarna fyllda och vi erbjuder konstnärer en möjlighet att ställa ut sina verk. Det är jättesvårt att få utställningar i dag, det finns nästan inga gallerier som är öppna och ofta kostar det väldigt mycket att hyra in sig och det är provision och grejer.

Just för tillfället är det Anna-Karins egen konst som hänger på de vita väggarna. Konst som har sin grund i naturen, träd och djur. Men också smycken med små miniatyr­tavlor målade av henne själv. En ny uttrycksform, för konstnären som hela tiden letar och hittar nya projekt att sätta tänderna i.

Sedan hon bytte bana i livet har hon tillsammans med sin familj förändrat den gamla släktgården till en kulturgård. Där finns allt från en loge med plats för musikkvällar och utställningar, kulturvandring, både kort och lång, ett museum med vintagekläder och en smedja med en utställning av sådant som tillverkats på gården under tidens gång.

Anna-Karin och maken Thomas driver också ett projekt för barn på Ilsbo och Gnarps skolor, där Thomas arbetar som musiklärare. Eleverna får skriva låtar i grupper, och sedan byter de låtar och ska skapa ett konstverk med inspiration tagen ur den nya låten de fått framför sig. Även parets ena barn, Marve Gomes arbetar med kultur för barn, bland annat med sina ”Konstiga sagor”. Viktigt, tror Anna-Karin.

– I den här kommunen är folk lite rädda för ordet ”kultur”. Det är knappt så man vågar säga det. Det är bland annat därför vi håller till här på Café 23:an. Men om man också börjar med barnen, så kanske det inte blir så jättekonstigt för dem när de växer upp. Kanske tar de också med sina föräldrar som får se att det inte är så himla farligt, utan tvärtom ganska trevligt. #

Anna-Karin Gomes

Ålder: 42 år.
Bor i: Haddäng.
Familj: Mannen Thomas och barnen Marve, 17 år, och Jemma, 16 år.
Gör: Konstnär och kulturarbetare.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-05

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö