Hälsinglands största hemslöjdsförening och enda hemslöjdsbutik ligger i Vallsta. Efter stöd från Arvsfonden och lokala krafter breddar man nu utbudet. 

ARBRÅ HEMSLÖJDSFÖRENING STARTADE 1908 och i området finns en lång tradition av produktion i trä och textil av hantverkare som bland andra Märta Frisk, Anna-Lisa Ringård, Tora Hamre, Erik Westberg, Åke Palmqvist och Nils Blixt.

 Verksamheten bedrivs i Vallsta och här har väverskor träffats sedan 1950-talet för att skapa i samvaro med varandra. Här ligger också Gävleborgs läns enda hemslöjdsbutik, som är en av tretton i hela landet. 

I butiken säljs verk av många olika hantverkare och utbudet bestäms av en urvalsgrupp bestående av bland andra ordförande Gun Hedlund och styrelseledamot Ulla Ringård. 

Trasmattor säljer extra bra just nu, berättar de, men här finns något för alla smaker och butiken är välbesökt året om. 

– Butiken och vävstugan är viktiga sociala knytpunkter som vi inte får mista, säger Gun Hedlund. 

Hemslöjdsföreningen beviljades nyligen ett lokalstöd från Arvsfonden, som innebär att statliga medel täcker 70 procent av kostnaderna för att tillgänglighetsanpassa vävstugan. För stödet har man under våren byggt en bredare entrédörr samt ny ramp och hall, handikappanpassat toaletten och installerat en hörslinga. Resterande 30 procent av kostnaderna har finansierats av Bollnäs kommun och lokala företagare och privatpersoner. I vävstugan finns nu också en ny köksdel – även den egenfinansierad med hjälp av lokala krafter.

DEN 12 JUNI blir det nyinvigning, och samtidigt utökas verksamheten. Hemslöjdsföreningen, som är länets största, är en av kommunens avtalsföreningar och breddar nu sitt utbud av föreläsningar och kurser för både barn och vuxna. Gun och Ulla ser bland annat fram emot det populära barnslöjdlägret i juli och hemslöjdens dag i september. Däremellan hålls kurser i material som smide, betong och näver och under linveckan i ­augusti samarbetar föreningen med spelmansstämman i Orbaden och Bollnäs-Voxnadalens hemslöjdsförening.

– Vi vill möjliggöra kreativa möten mellan människor. Alla mår bra av att skapa med händerna och att se saker växa fram, säger Gun. #

Text & foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2022-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö