Tolv krögare i två gallerior. Konceptet ”Smaka på Hudik” kördes för första gången i Hudiksvall i slutet av oktober och det blev succé direkt.
– Kupongerna tog slut på två timmar, berättar Emil Strandell, galleriasamordnare.
2 500 kuponger och lika många smakportioner. Tolv krögare utspridda i galleriorna Guldsmeden och Fyren i Hudiksvall – och en himla massa besökare.
Emil Strandell är väldigt nöjd med uppslutningen på premiären av ”Smaka på Hudik”.
– Det var helt packat med folk redan en kvart efter starttid och kupongerna sålde slut på två timmar. Jag fick stå och be om ursäkt till folk som inte hann köpa någon, berättar Emil och fortsätter:
– Det var synd att alla som ville inte fick smaka på maten, men hellre att det blir så här första gången, än att vi hade fått dela ut kuponger gratis i panik eller att krögarna fått åka hem med massa mat.
Gick över förväntan
Emil själv hann inte smaka mer än två portioner innan maten tog slut, men han tycker att det var en riktigt rolig mix av mat. Bland annat fanns Sigges på plats med två olika typer av mini-tacos, det fanns friterade Chevrébollar från Manis och Lilla Matsalen serverade små portioner med hemlagade köttbullar, potatismos och lingonsylt.
Det gick definitivt över förväntan och både besökare, krögare och butiksägare var nöjda med dagen, berättar Emil.
– Krögarna tyckte att det var jätteroligt att få synas på det här sättet, och det vi har fått höra från butiksägare är att det var mer folk i rörelse än i vanliga fall. Från besökare fick jag höra att de tyckte att det var en jätterolig idé, och att de kommit ner på stan enkom för detta.
Kör till våren igen
Det blev helt klart lyckat och man tittar redan på nya datum till våren.
– Det finns verkligen ett intresse för mat och dryck i Hudiksvall och detta går att bygga på i oändlighet, säger Emil.
En del besökare hade påpekat att det hade varit ännu bättre om man hade kunnat slå sig ner och tagit ett glas öl eller vin, någonting som Emil definitivt kommer titta närmare på – för att få in producenter även på den arenan.
– Vi funderar också på hur vi kan få med fler krögare, lokala producenter och matvarubutiker, säger han och tillägger:
– På sikt hoppas jag att vi har en riktig matfestival i Hudiksvall.
Deltagande krögare
Magnus kök & catering
Sigges
Parkhyddan
Hogges
Lilla matsalen
Bells
Olearys
Pinchos
Strandpiren
Ystegårn
Manis
Hudik Sushi
Text: Moa Åhs Foto: Henrik Bodin
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-11