Bröderna Per och Elov Nordenståhl köpte vid årsskiftet tillbaka den vallstuga med tillhörande byggnader som en gång i tiden tillhörde och användes av deras mormor och morfar. De jobbar nu med att återställa den till ursprungsskick.

Återställer Nilles

Som barn spenderade Elov Nordenståhl somrarna på mormor och morfars vallboning – Nilles på Ytterhavravallen. I dag har han och brodern Per köpt tillbaka vallboningen och håller på att återställa den till ursprungsskick.
– Som Per brukar säga, det är tur att det inte är någon sjö här, för då hade det blivit förstört och omgjort till fritidshus för länge sedan, säger Elov.

En knapp mil får man köra längs en smal grusväg för att komma till Elov och Pers vall- boning i Bjuråker. Tre hus passeras efter vä- gen och i övrigt är det skog, skog och ännu mera skog. Sju byggnader in till vänster från vägen utgör Ytterhavravallen. Längst in står brödernas fyra byggnader som en gång i tiden var mormor och morfars. – Det är fantastiskt att vi fick möjligheten att köpa tillbaka stället. Ju äldre man blir ju mer nostalgisk blir man, och jag har så många fina minnen från somrarna när jag var liten, säger Elov, som i dag är 82 år.

Två besök i veckan

Minst två gånger i veckan har han åkt till Ytterhavravallen från Stöde, där han bor, och brodern Per är med så ofta han kan. Tillsammans håller de på att återställa Nilles till ursprungsskick. Det är någonting som är värt att bevara, säger Per, och berättar att även far deras kän- de likadant.

– Vi var mycket upp till Nilles när jag var li- ten, och för 40 år sedan räddade pappa det här stället, trots att det inte längre var i familjens ägo. Han bytte taken, och det är nog det som gjort att det finns kvar i dag. Han ville att det skulle leva vidare för kommande generationer. Sedan Elov och Per fick erbjudandet om att köpa tillbaka vallboningen vid årsskiftet har även de jobbat mycket med tak. Taket till logen gav vika för vintern som var. Även taket på härbret var i behov av att bytas ut. Det hål- ler bröderna på med i skrivande stund.

Mycket jobb väntade

Förutom taken har det hänt väldigt mycket på Nilles, framförallt efter påsk, då de kun- de påbörja arbetet på allvar. Det är nog tur att Elov har varit snickare i 20 år och att även brodern Per alltid varit intresserad av trä som material, för det var inte lite jobb de ställdes inför.

– Stor del av den första tiden gick åt till att riva ut och städa ut exempelvis taket som ra- sat in, och det som gjorts för att modernisera vallstugan – Ikea-kök, flera lager av tapeter och golv. Sen har vi gjort nya tak. Elov har så- gat allt virket hemma i Stöde och fraktat hit det, berättar Per.

Elovs son har varit dit med sin grävmaskin för att gräva fram alla grunder, de har bytt grundstockar, rätat byggnaderna och pumpat upp dem, fönsterglasen har bytts ut, de har byggt en ny farstubro och en ny brygga in på danslogen.

– Och inte minst så har Elov byggt ett nytt dass. Det gamla hade rasat in, säger Per.

Elov rättar honom.
– Rasat in hade det väl inte gjort, men det lutade så hemskt att man halkade av när man satte sig!

Handmålade tapeter

Det låter som om de inte gjort annat än att jobba, men ändå har de en bra bit kvar innan vallboningen är återställd. Nästa år ska även stallet och ladugården få nya tak och så ska de ta tag i vallstugans innanmäte. Just nu håller en antikvarie på att måla tapeter för hand, allt för att stugan ska bli som den var förr i tiden, så som Elov minns den.

Elov visar en gammal bild från somma- ren 1949 då morfar tog med sig 18 passagerare från vallen och byn intill – och åkte på semes- ter till Valsjön som ligger mot Medelpads- gränsen.

– Han var tidig med att köpa traktor, han var intresserad av teknik, berättar Elov.

Suring på logen

Han minns också hur han var med den sista sommaren när korna skulle tas från gården i Rossla, i Delsbo, till Ytterhavravallen.
– Vi började gå 03.30 på morgonen och var väl framme någon gång mitt på dagen, berät- tar han och fortsätter:
– Då var det bara för moster att börja skura efter skogsarbetarna som bott där om vintern. Nilles-Stina hette hon och var bo- piga på vallen.

Elov tycker verkligen att det är fantas- tiskt att de fick möjligheten att köpa tillbaka vallboningen och han njuter verkligen av att spendera tid där.
– Man kan verkligen höra tystnaden här uppe, säger han och tillägger:
– Tänk Per, att äta surströmming på logen! – Ja, det måste vi ju göra, svarar Per.

Ytterhavravallen

Ytterhavravallen var en gång i tiden uppdelad på två olika platser i Ytterhavra, en nedre och en övre. Det ska ha varit nå- gon gång i mitten av 1800-talet som vallen flyttades dit där den står i dag. Den ham- nade då inom Delsbo socken och de gårdar som vallstugorna tillhörde låg i Rossla, Västra Berge och Näs- byn i Delsbo.

Källa: Bjuråkers Hembygdsförening

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-08

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö