Northern Resonance

I trion Northern resonance ingår Anna Ekborg Hans-Ers, Jerker Hans-Ers och Petrus Dillner. Foto: Matilda Hallande

I serien Hälsinge­musiker vill vi lyfta fram våra ­kära artister från landskapet. Gå ner på djupet, lära känna dem på riktigt. För vad vore ­Hälsingland utan musik?

Järvsö || Vad har en viola d’amore, en hardingfela och en nyckelharpa gemensamt?
Alla är resonanssträngade instrument – och de ingår alla i trion ­Northern resonance med basen i Järvsö.

Jag ringer upp Anna Ekborg ­Hans-Ers på en måndagseftermiddag i slutet av april. På eftermiddagen för att hon, Jerker Hans-Ers och Petrus Dillner befinner sig i Amerikat på turné och ligger sex timmar efter oss här i ­Hälsingland.
De är mitt i turnén när vi pratar, och det är ett samarbete med old time-bandet Tall poppy string band, där de gör tio spelningar tillsammans runt om i det som kallas Midwest och Upper south.
– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för vår musik här, och det känns som en scen vi vill fortsätta återkomma till. Det är många som kommer fram till oss och på något sätt har en koppling till Sverige, eller släkt från Sverige, säger Anna.

Northern resonance startade som en idé från Anna. Hon undrade hur det skulle vara med en trio ­bestående enbart av resonanssträngade instrument*. Anna och Jerker är gifta, och Jerker och Petrus lärde känna varandra som tonåringar i stämmosvängen. Att de alla bor i Järvsö gjorde att saken var biff. Året var 2018 och de började skriva musik tillsammans. 2019 gjorde de sina första spelningar.
– Såvitt vi vet är vi det enda bandet med just den här sättningen, säger Anna.
Själv började hon spela fiol som femåring, och musik har alltid funnits med i hennes liv.
– Till att börja med var det väl inte mitt eget val, mamma och pappa har tagit med mig på festivaler och stämmor, och skrev upp mig hos Kulturskolan och satte en fiol i händerna på mig. Men jag minns att jag tyckte det var en väldigt fin gemenskap, ett fint sammanhang.

Känslan av sammanhang och kärleken till fiolen och musiken blev starkare och starkare i samband med att Anna blev äldre och började uppleva musik tillsammans med vänner. Och plötsligt kom viola d’amoren in i hennes liv. En femsträngad fiol med fyra resonanssträngar som liksom ”sjunger med”.
– Jag använder den mest som ett ensembleinstrument, när jag spelar solo plockar jag ofta fram fiolen fortfarande. Det är bra när man spelar lite snabbare saker eftersom den har ett mindre omfång, säger Anna.
Hittills har Northern resonance släppt två album, debuten kom 2020 och det senaste släppet skedde tidigare i år. De har också hunnit vara på ­mången tur utom landets gränser – vilket de mer än gärna fortsätter med. Bara under det senaste halvåret har de spelat i Australien, Colombia, Chile och två svängar i USA.
– Vi har märkt sedan vi startade bandet att vi har en stor följarskara i både England och USA, så det har blivit naturligt att åka ut och spela utomlands. Men vi vill också göra fler spelningar i Sverige och Norden, säger Anna och tillägger:
– Det är en väldigt liten genre, och det finns större möjligheter att spela om man tänker internationellt.

Hon ser det som en stor lyx att få utöva sin passion och jobb – och samtidigt få uppleva världen.
– Man får uppleva andra länder och kulturer på ett väldigt ­speciellt sätt när man är på turné. Vi gör många intima konserter och har även gjort huskonserter, vilket gör att man får komma hem till folk och prata med ­människorna. Det känns väldigt fint.
Men för att backa bandet en aning, vad är det för genre ni rör er i?
– När vi spelar brukar folk fråga om det är svensk folkmusik, och då brukar vi säga att det är rotat i den, men vi har också influenser från keltisk musik, amerikansk old time och en del kanadensiska band, berättar Anna.
Nu ser medlemmarna i Northern resonance fram emot att komma hem till Järvsö. Nog för att världen är vacker, men Järvsö är alltid Järvsö. #

*Resonanssträngar eller medljudande strängar används i många typer av musikinstrument, men i synnerhet stråkinstrument, för att ge instrumentet en särpräglad klang. Resonanssträngarna placeras oftast under de egentliga spelsträngarna, och vidrörs aldrig av stråken. Dessa strängar används således inte till utförandet av melodin, utan enbart för sin klang. När man på melodisträngen spelar den ton som resonanssträngen är stämd i så börjar den också vibrera, och förstärker därmed tonen. Källa: Wikipedia

Instrument

Viola d’amore: Viola d’amore är en renässansvariant av violan med vanligen 6-7 spelsträngar och ett antal resonanssträngar under greppbrädan.

Hardingfela: Hardingfelan är en rikligt dekorerad och utsmyckad norsk variant av violinen med ett antal resonanssträngar. Hardingfelan har sedan nationalromantiken en inofficiell status som Norges nationalinstrument.

Nyckelharpa: Nyckelharpa är ett stråkinstrument med tangenter (nycklar eller knavrar) som trycker mot strängarna för att avdela strängen för önskad tonhöjd. För att frambringa ljud används en stråke. Det karakteristiska nyckelharpljudet uppstår genom resonanssträngar som finns under spelsträngarna.

Källa: Wikipedia

Diskografi

• Northern resonance (2020) – Blev grammisnominerat.

• Vision of three (2024).

Text: Eje Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2024-05

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö