Gröna systrar är ett välkänt namn i Hudiksvall, vilket inte är konstigt eftersom företaget har funnits sedan 2007. Sedan starten har olika delar av verksamheten utvecklats, men växter och kunskaps­delning har alltid varit roten i verksamheten.

Intill den lilla grusplanen bakom Carina Wilhelmssons hus gömmer sig numera Gröna systrars hemvist. Från att ha funnits med en trädgårdsbutik i Finflo och blomsterbutik i centrala Hudiksvall har de sedan fyra år tillbaka landat i att bli mer av ett tjänsteföretag och lagt butikerna bakom sig.
– Nu har jag lyxen att ha fokus på det jag verkligen vill göra, säger Carina som under tiden med trädgårdsbutik, café, kontorsväxter, blomsterbutik, beskärning, anläggning och rådgivning kände att hon inte hann lägga energi på det hon ville mest av allt, anlägga trädgårdar.
– I princip så hade vi fem företag i ett, så när jag fyllde 50 år kände jag att jag behövde tänka på vad jag skulle göra de kommande 50 åren. Och anledningen till att jag startade trädgårdsbutik från första början var att jag ville arbeta med att anlägga trädgårdar, rita dem, plantera och sköta.
I samma veva som Carina bantade ner företaget till att fokusera på olika typer av trädgårdstjänster, bestämde hon sig för att ta upp drömmen om att studera till trädgårdsarkitekt. Något hon är igång med parallellt med företagandet.
Just kunskapen kring växter och odling har för Carina alltid varit en viktigt del av verksamheten. Att dela med sig av kunskaperna hon och hennes kollegor besitter har därför ständigt genomsyrat verksamheten. Såklart passade vi på att tanka Carina och hennes kollega Sofia Nordin på så många tips vi bara kunde innan vi lämnade den gröna inomhus-oasen i Forsa. #

Så får du en trivsam trädgård – Carinas 12 tips

1. Utgå från dig själv – Fundera på hur mycket tid du vill lägga i din trädgård och vilken stil du gillar. Är det exempelvis grönt, tydliga former, blommigt, modernt eller romantiskt?

2. Låt huset påverka – Låt husets stil påverka den typ av trädgård du strävar mot. Det blir oftast bäst när huset och trädgården stämmer överens och bildar en helhet.

3. Lägg tid på grunden – De flesta har som prio ett att trädgården ska vara lättskött. Då gäller det att ha en bra grund i jorden som är fri från rotogräs och att plantera växter som trivs på platsen. Växterna måste ”gilla läget”. Kolla därför upp vilken typ av förutsättningar som finns i din trädgård. Är det torr, genomsläpplig sandjord eller fuktig lerjord? Soligt hela dagen eller är det norrsida bakom huset?

4. Ta in olika nivåer i trädgården – Ingen tycker det är mysigt att bo på en scen med full insyn. Våga därför använda träd, buskar och häckar även inne i trädgården och inte bara runt om tomtgräns. Det går att beställa träd och solitärbuskar i lite äldre storlekar så man inte behöver vänta tio år innan det händer något.

5. Tänk på stommen – Det vi som arbetar med trädgård kallar för stomme är otroligt viktigt. Trädgårdens stomme kan man enkelt se under vinterhalvåret när snön ligger på marken och häckar, fasta installationer, som pergolor, träd, buskar och former, framträder på ett tydligt sätt. Är allt bara platt och tomt? Nu ser du lättare vad som behöver läggas till.

6. Tänk på bladen – Att kombinera buskar som har vackra blad och som blommar vid olika årstider och tillsammans med dem plantera marktäckande perenner och lökväxter, som passar för planteringens läge, är ett säkert kort för att få minimal skötseltid. Tänk mer på blad än blommor, då bladen finns kvar hela ­säsongen.

7. Undvik stora ytor betongsten – Undvik stora ytor av betongsten utan plats för växter. Det blir bara kallt och tomt om du inte har plats för den sköna kontrasten som det gröna utgör. Använd istället naturmaterial så långt det är möjligt och självklart naturgödsel och ekologiska produkter. Vi har ett ansvar att ta hand om naturen på bästa sätt.

8. Skippa klippa – Prova att lämna en del av gräsmattan oklippt. Låt gräset och de örter som finns gå i blom och gynna pollinatörerna. På köpet får du en mysigare trädgård.

9. Spara äldre växter – Har du nyligen flyttat till ett hus med en gammal trädgård? Börja inte med att kapa ner och ta bort allt som är uppvuxet. Äldre växter är guld värd i en trädgård, både för insekter och djur, men även för dig som ägare. Att beskära gamla träd, lyfta upp kronor så det funkar att gå under, gallra ur och föryngra prydnadsbuskar och kanske stamma upp växter kommer att göra underverk. En erfaren trädgårdsmästare kan hjälpa dig att se vad som kan behållas och vad som borde tas bort.

10. Bo in dig – Bo gärna in dig i ett helt år så du är med om alla årstider i din nya trädgård innan du tar några drastiska beslut. Då vet du sedan vilka växter som kommer upp och var du vill sitta med kaffekoppen både i vårsol och under varma sommardagar.

11. Gör inte allt direkt – Starta inte med att göra om hela trädgården på en gång. Börja med entrén och gör den mysig och välkomnade. Sedan kan du jobba vidare med en del i taget när du känner att du både har lust och tid. Trädgårdsarbetet ska vara lustfyllt och inte en börda, så lägg nivån rätt från början.

12. Tänk året runt – välj växter som är vackra året runt och som ger något under varje årstid. Kanske har de vacker bark under vintern, fina knoppar på våren, bladverk och grenar som har en bra form eller en härlig eldig höstfärg eller lång blomningstid. Exempel på buskar som är vackra året runt: olika sorter av korneller, aronia och benved. Träd: bergskörsbär, näverhägg och olika lönnar.

5 tips
Odla buskar & träd i krukatips

Har du en begränsad yta att odla på, eller kanske inte tillgång till att påverka marken där du vill odla, funkar det utmärkt att odla i stora krukor. Carina tipsar om att odla flerstammiga buskar och små träd i stora krukor och låta dem övervintra. Men hur gör man för att lyckas?

1. Använd stora kärl som är frosttåliga och kan stå ute hela tiden. Det kan till exempel vara ekfat, krukor av corten eller gjutjärn. Det behöver vara ett hål i botten så att överskottsvattnet kan komma ut. Det bör få plats minst 40-50 liter av bra planteringsjord för att jorden ska kunna hålla fukten och att rötterna ska få plats att växa. Du kan även blanda i biokol i jorden för att behålla fukten och ge näring under en längre tid.

2. Välj växter som klarar minst en zon bättre än den du bor i. Det är extra kämpigt att klara temperaturskillnader ovan mark därför behöver växten vara extra tålig.

3. Ge en svag dos näring varje gång hellre än att ge mycket och sällan.

4. Om du har en balkong med ­liten yta att röra dig med är små träd på stam ett bra alternativ. Då har du även plats för en underplantering av smultron eller varför inte kryddor om du har solläge.

5. Använd tåliga växter för vårt klimat som kan övervintra, istället för att använda olivträd och andra medelhavsväxter som är svåra att klara till nästa säsong. Det är dessutom mer miljösmart.

Buskar/träd som fungerar bra
att odla i kruka


• Bärhäggmispel:
Amelanchier alnifolia fk Alvdal, zon 6. 

• Kornell: Cornus alba Neon burst, zon 6-7. 

• Kompakt havtornsbuske + hanklon utan bär: Hippophae rhamnoides Hikul, zon 4. 

• Svartvinbär på stam: Ribes nigrum Narve Viking E, zon 6. 

• Krusbär på stam: Ribes grossularia Hinnonmäki röd, zon 6. 

• Mörkbladig fläder: Sambucus nigra Black Lace, zon 4. 

• Rönnspirea: Sorbaria sorbifolia Sem, zon 5. 

• Ungersk syren: Syringa josikaea Holger, zon 6.

6 pelargontips

1. Under vintern förvarar du dem svalt och vattnar lite, precis så de inte torkar ut.

2. När det börjar bli ljusare klipper du ner dem och rensar bort allt bös. Vattnar och ställer fram i värmen.

3. När de återhämtat sig och börjat växa på sig igen planterar du dem i ny jord. Många gör tvärtom eller allt på samma gång, men för att inte chocka pelargonen är det bra att göra det i olika steg. Gör du allt på direkten riskerar du att pelargonen skickar långa tunna blad som det inte blir något av.

4. De vill ha mycket sol och näring, men det är bättre att ge lite näring varje gång du vattnar än mycket en gång.

5. Pelargoner vill inte vara fuktiga hela tiden. De klarar torka i långa perioder och riskerar att ruttna om de är blöta för länge. Så undvik att övernatta dem.

6. När det är dags att börja flytta ut dem ur huset, gör det stegvis. Flytta in och ut i ungefär en vecka, undvik även att sätta dem i direkt sol första tiden.

 

Text & foto: Alicia Mårtensson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2023-04

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö