På Franshammars kraftstation i Hassela bor Eva Klang. Rektorn som också driver vandrarhem, sommarkafé och loppis i de gamla industrilokalerna från tidiga 1900-talet.
2005 köpte Eva Klang och hennes man Lasse Franshammars kraftstation. De hade flyttat hem till Hassela efter många år i Stockholm och bodde i Bäckarängs gamla skola fram tills att barnen var redo att lämna boet – då blev det helt plötsligt lite stort och de började se sig om efter ett mindre hus.
– Jag kommer ihåg dagen då Lasse kom hem och sa ”Nu Eva, nu är kraftstationen till salu”. Han hade alltid velat äga den, ända sedan han lekt där som barn. Hans pappa blev 101 år och hade följt bygget när han var liten, berättar Eva och fortsätter:
– Lasses drivkraft var att få i gång den gamla kraftstationen. Det var hans längtan och ambition i livet.
De slog till, även om Eva kanske inte var så ”pepp” som hon beskriver det själv. Hon hade ju tänkt sig ett mindre hus. Men de blev med kraftstation och hon har inte ångrat det en dag sedan dess – även om det inte blev så som hon tänkt sig i slutänden. Lasse drabbades nämligen av cancer och gick bort under 2018.
– Det är så sorgligt att det blev som det blev. Vi såg det som vår pensionsförsäkring och som ett sätt att få kontakt med människor, säger Eva.
– Men så länge jag får vara frisk och orkar så kommer jag att ha det kvar. Jag känner mig tillfreds här. Det är jättemycket jobb, men jag är så tacksam över goda vänner, barnen och all hjälp jag får.
Hon nämner också flera hantverkare som verkligen ställt upp och gjort fina jobb på kraftstationen.
– Det är otroligt mycket värt med företag som man vet att man kan få hjälp av. De har tagit sig tid att lära känna anläggningen, och det är otroligt skönt att veta det.
Vad är då Franshammars kraftstation i dag? Och var började det? Eva berättar att det var Strömsbruks aktiebolag som uppförde byggnaderna mellan åren 1916 och 1918. En kraftstation och en kvarn i det stora huset och i det mindre fanns ett snickeri och en smedja.
– Det som är så intressant är att det är väldigt vackra hus med vackra fönsterbågar. Att man bemödade sig om att göra det så fint trots att det var en industrilokal där det enbart skulle arbetas. Men jag tror man tänkte annorlunda kring industrilokaler förr. De skulle stå länge och folk skulle ju arbeta där varje dag.
Kvarnen togs ur bruk på 1940-talet och kraftstationen någon gång i slutet av 1960-talet, sedan dess har byggnaderna bland annat använts som förråd av skogsmaskiner och tillbehör åt Holmen AB som fram till slutet på 80-talet ägde anläggningen. Sedan bildades Stiftelsen Franshammars kraftstation som gjorde ett rejält renoveringsarbete med hjälp av länsstyrelsen, länsmuseet och en hel del arbetsmarknadsstöd. Stiftelsen drev sedan under några år vandrarhem, affär och turistinformation i byggnaderna.
Eva och Lasse köpte kraftstationen av Hasselakollektivet som var den senaste ägaren.
Franshammars kraftstation var alltså redan anpassat till vandrarhemsverksamhet när Eva och Lasse köpte stället, och det har fått förbli ett vandrarhem, men också ett kafé och en loppis. De rustade upp den serveringslokal som fanns och har inrett med en gammal stil som de tyckte passade stället med dess långa historia.
– När vi flyttade hit så gjorde vi också i ordning en lägenhet i den gamla kvarnen och där bor jag nu. Det är väldigt trivsamt, säger Eva.
Vandrarhemmet är öppet året runt, medan kaféet och loppisen har öppet under somrarna. Eva driver stället på egen hand och jobbar även som rektor på en skola i kommunen. Även om det kan vara slitsamt stundtals så tycker Eva att det är värt det.
– Man får så mycket tillbaka från de människor som kommer hit. Hade det inte varit så, så hade jag nog inte hållit på med det. Det är ju inte nödvändigt så att säga eftersom jag har ett heltidsjobb, säger hon och fortsätter:
– Det är så mycket glädje och tacksamhet. Jag tror att det är någonting med den här miljön, att man får sitta vid forsen och dricka sitt kaffe och äta hembakt bröd. Det är livskvalitet för många, verkar det som. Det är inbjudande, lugnande och harmoniskt rakt igenom. #
Eva Klang
Ålder: 64 år.
Bor: Hassela, Franshammars kraftstation.
Familj: Änka, fyra barn och barnbarn.
Gör: Rektor inom Nordanstigs kommun, samt äger och driver Franshammars kraftstation med vandrarhem, sommarkafé och loppis.
Text: Moa Åhs
Foto: Moa Åhs & Frida Klang
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2021-08