I en 100 år gammal missionskyrka i byn Skog finns sedan fem år tillbaka en dansarena för professionell dans. Här tillgängliggörs dansen som konstform och utvecklar landsbygden. Möjliggörarna heter Destiny och Hanna af Kleen.
– Välkommen! Parkera var som helst!
Hanna af Kleen välkomnar i entrén till den stora byggnaden. På stentrappan nedanför sitter dottern Ru med en samling asfaltkritor, i färd med att skapa dagens första konstverk.
Det var i slutet av 2016 som Destiny Johannah af Kleen och Hanna af Kleen köpte en 100 år gammal missionskyrka i byn Skog i Söderhamns kommun. Tillsammans ville de skapa en professionell dansarena på hemmaplan.
– Landsbygden behöver kultur! Men det saknas ofta möjlighet för dansare att både bo och arbeta här i regionen, och då blir utbudet litet. Det ville vi försöka ändra på, berättar Destiny.
Idén beviljades medel från Kulturrådet och Region Gävleborg. Det första publikmötet skedde året därpå med communityprojektet ”Vi är Skog”, där byns samtliga 205 invånare var delaktiga.
– Vi är omgivna av bra människor som tror att detta är möjligt, säger Hanna.
I dag är Dansplats Skog en naturlig plats för dansverk, mentorsprogram, residensverksamhet och internationella utbyten. Platsen är omtalad bland Sveriges dansare, och många knackar på dörren för att starta samarbeten eller vidareutveckla arbetet. Före pandemin huserade bland annat Shake It Collaborations i lokalerna och visade sin föreställning ”It is as it is” för fulla hus. Hanna minns speciellt en nyfiken pojke som dök upp till den första visningen, och sedan återvände tre kvällar i rad.
– Jag tänker ofta på honom. Det kanske öppnade upp en helt ny värld, som han och hans vänner inte hade haft tillgång till tidigare. Kultur ger mer kultur, men har blivit en klassfråga som i första hand erbjuds storstäderna.
Destiny håller med.
– Ingen bad oss att starta det här stället, men vi var tvungna att göra det. Det finns mycket kvar att kriga för, och vi ser Dansplats Skog som en kulturpolitisk gärning. Början på en dansrörelse som är större än oss själva.
Paret af Kleen bor i den bakre delen av kyrkan tillsammans med tvååriga dottern Ru. Gröna växter och färgstarka inredningsdetaljer pryder alla rum, och stilen är genomgående glad och brokig. De har lärt sig att trolla med vad som finns, för att i stället satsa på renovering av dansytorna, berättar Hanna.
– Verksamheten går före. Danssalen, danspaviljongen och residensbostaden har varit prio för oss.
På gården står ”Den lilla svarta”, ett hus som arkitektskolade Destiny själv varit med och ritat. Här huserar professionella dansare året om och i vistelsen ingår att ge workshops och visning inför publik.
– För oss är det viktigt att knyta an till lokalsamhället och att skapa en långsiktig publikutveckling, säger Destiny.
Nu i höst erbjuds öppna studioresidens då danskonstnärer från hela landet huserar på Dansplats Skog. Innan dess ska det nya projektet ”Dansa med hästar” skapas på gården och i skogen, i samarbete med ett lokalt ridhus.
– Vi är femton dansare som tillsammans ska lyssna, leka och beröra. Vi bjuder upp hästarna till dans, helt enkelt! säger Destiny och ler. #
Dansplats Skog
Dansplats Skog är Gävleborgs första och enda centrum för professionell dans. Dansplatsen gör det möjligt för danskonstnärer att både bo och arbeta i regionen. Därmed stärks villkoren för kulturutövare i Gävleborgs region. Här tillgängliggörs dansen som konstform med en stark vilja att utveckla landsbygden. Ett residensboende på gården välkomnar professionella dansare med familjer. Scenrummet ligger i en före detta missionskyrka och är utformat efter dansens behov, både som arbetsplats och scen. Verksamheten samarbetar med Kultur Gävleborg, finansieras delvis av Kulturrådet och drivs av den ideella föreningen PHIDR. Styrelseledamöter är Destiny Johannah af Kleen, Hanna af Kleen och ljus- och ljuddesignern Robert Berglund.
Mer om Destiny
Destiny växte upp i Ljusne. Hon är en danskonstnär och koreograf utbildad på Performing Arts School, University of Dance and Circus Stockholm, Dance Space i New York och School for New Dance Development i Amsterdam.
Mer om Hanna
Hanna är inflyttad från Örebro. Hon arbetar som danskonstnär, frilansdansare och danslärare i regionen. Hon driver organisationen PHIDR och konceptet ODD (Outdoor Dancing).
Text & Foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2021-08