– Internet är en väldigt läskigt värld, men jag försöker vara ett ljus i mörkret, säger Jens Jonsson, Edsbyn, direkt när vi börjar prata om vad han gör som deltids-streamer. Och det finns många föräldrar som anser att barnen spenderar för mycket tid vid skärmarna.
Men med handen på hjärtat, hur mycket har du satt dig in i spelandet?
Jens tillhör topp ett-procenten i världen med sina tittarsiffror av de cirka fem miljoner gaming-streamers som finns. Ändå anser sig Jens försvinnande liten i en extremt stor gamingvärld.
– Det första halvåret hade jag mellan en och åtta tittare. Många tror att man lätt bara blir en Youtubeer eller en känd streamer, men så är det inte, det är mycket slit och inga enkla pengar, berättar Jens Jonsson och fortsätter:
– Det här är ett jobb som kräver sina timmar, mina tittare vet när jag är online och spelar. Jag kan inte bara ställa in en stream bara för att jag inte har lust att spela till exempel.
Men rent konkret, vad gör du egentligen?
– Jag spelar spel online och folk tittar på. Det är just det som många inte förstår, att titta på när någon annan spelar.
För Jens började det med Youtube.
– Jag spelade in när jag satt och spelade, sedan redigerade jag materialet och la ut på nätet.
Det blev mer redigering än spelande. Det var inte det Jens ville, han ville spela och samtidigt interagera med sina tittare.
– För att jämföra kan du fråga en bandyspelare om denne vill spela inför tomma läktare? Då blir det lättare att förstå. Jag vill inte heller spela för tomma läktare. Samtidigt så integrerar jag med mina tittare, med- och motspelare via chatt.
Jens välkomnar alla att vara med och spela. Ålder, kön, land eller sexuell läggning spelar inte någon roll.
– Vårt ställe är en trygg plats. Oavsett vem du är så kan du komma in till oss, umgås och vara med och spela. Chatten är interaktionen och en viktig beståndsdel, varje person som integrerar är viktig för mig.
Jens berättar om streamingvärldens hårda attityd, det kan anses som ”roligt” att klanka ner på andra. Det är mycket negativitet i den här nätvärlden. Spelarna gömmer sig bakom sina skärmar, är riktigt elaka emot andra och snackar skit för att dölja sin egna dåliga självkänsla.
– Jag och min kanal vill vara en motpol mot detta. Inne hos mig ska det vara en god och familjär stämning. Hos oss har vi alltid minst två personer som modererar chatten och stoppar meddelanden som inte hör hemma i den, säger Jens och fortsätter:
– Vi har fyra sekunders fördröjning på det som skrivs. På så vis kan vi hinna se eventuellt skit och radera innan det kommer ut till alla i själva chattrummet.
Kollegor och tittare kan tycka att Jens är väldigt strikt på sin kanal.
– Vi bannar och tar bort spelare och tittare som inte passar in hos oss. Med det menar jag människor som inte kan bete sig, följa regler, vara snäll och hjälpsam gentemot sina med- och motspelare. Även om kanalen är 18+ och jag kan svära när jag spelar så håller vi alltid en god stämning mellan oss spelare.
Samtidigt som Jens spelar blir han också ett bollplank och någon som tittarna kan vända sig till. Vuxna spelare kan komma in i chatten och berättar att de är utbränd, barn kan berätta att de har det jobbigt i skolan.
– Jag får veta saker i min chatt, eller via privata meddelande, som deras föräldrar förmodligen inte vet om alls.
Jargongen på nätet är tuff.
– Trollen mår bra och får kickar av att se min reaktion live på deras elaka kommentarer. Därför är det viktigt att deras åsikter inte kommer fram, än mindre att jag ger feedback eller ens visar min reaktion utåt om något skulle råka slinka igenom.
Det finns många olika kanaler där tittare kan kontakta Jens.
– Det spelar ingen roll om det är fotbollsfamiljen, bandyfamiljen eller internetfamiljen du vänder dig till när du är ensam. En del törs inte skriva i chatten hur de mår, då kan de skriva direkt till mig på Discord, Instagram och så vidare.
Det kan röra alla ämnen från skolan, till att vara kär i en kille, till att någon får motta äckliga bilder hen inte har bett om. Det kan vara enkla grejer till rent brottsliga saker.
– Det är bättre att de pratar med mig än att de håller tyst om det. Jag uppmanar då alltid att prata med kurator, rektor, lärare eller familj. Jag hänvisar också till Bris eller liknande organisationer. Jag tycker att jag har ansvar som streamer men märker att en del av mina kollegor inte tycker så. Men vi är många som finns där för våra tittare.
Nu är det ännu mer uppenbart i coronatider att det är många som behöver prata av sig berättar Jens.
– För en tid sedan kontaktade jag en förälder vars barn hade varit väldigt elak och förstört för oss alla i spelet under en längre tid. Föräldern tog mitt långa brev på allvar och nu är barnet tillbaka hos oss igen med en helt annan attityd.
För mig blir det helt uppenbart i samtalet med Jens att hans livespelande för många tittare kan vara den enda kontakten de har med andra. Jens finns på Twitch för de som inte har ett sammanhang att vara i i vardagen.
– En hel del sitter i sin ensamhet och spelar på en surfplatta. Det finns en fin gemenskap på nätet när du hittar de rätta platserna.
Jens är verkligen ett ljus i mörkret på internet. Det här är alltså det han gör samtidigt som han spelar och streamar sina spel.
Nästa gång du ser någon som sitter och tittar på någon som spelar så är det kanske lättare att förstå att det är mer än bara en skärm och ett spel som pågår. Det är, i Jens fall, en stor familj som ses flera gånger i veckan och pratar om livet och vad som händer samtidigt som de spelar tillsammans. #
Jens Jonsson
Ålder: 35 år.
Bor: Edsbyn.
Familj: Sambo, fyra barn och en katt.
Aktuell med: Streamer – Therealvariousgaming.
Twitch: twitch.tv/therealvariousgaming
Instagram: @therealvariousgaming
Youtube: youtube.com/variousgaming
Twitter: https://twitter.com/Var1ousGaming
Webb: variousgaming.com
Snapchat och Discord lämnas ut i streamen.
Text & Foto: Maria G Nilsson
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2020-12