Trädet kanske har blivit dåligt? Mer sol? Bättre utsikt? Då kommer Petra Pavlovska, trädfällare, som aldrig hade trott att hon skulle jobba med det hon gör i dag.
Den kommer oavsett vad som händer i världen. Kanske är den ännu mer efterlängtad just nu med allt trist som omger oss. Solig, skön och ljus, våren gör oss alla glada och lite pirriga inombords. Denna gång bjuder Rebecka Ljung på fina recept att använda till en lunch- eller middagsbjudning. Vi frestar med smaker som för tankarna till ljusare tider – dill, sparris och fänkål! När jag hör ordet dill tänker jag, och många med mig, på färskpotatis och svensk midsommar. Men dill växer vilt i många Medelhavsländer och i västra Asien. Den har använts som krydda länge och finns i romerska recept redan år 400 f.Kr. Det var också romarna som tog med sig dillen norrut mot våra trakter. Dillfrö hittar man också i många indiska curryblandningar. Dessa kryddblandningar, ofta bestående av ett tjugotal olika kryddor, innehåller ofta även fänkål.
Stjälk och blad har många användningsområden i både varma och kalla rätter. När man tillagar den försvinner den goda lakritsdoften men bjuder istället på mycket god smak. Både dill och fänkål har också flera positiva hälsoegenskaper för den som vill läsa på mer om dessa goda örter. Och vad vore en vår utan sparris? Ingenting om ni frågar mig – sparrisälskaren. Jag älskar färsk sparris med tillbehör som smör, citron, nötter, parmesan, knaprigt bacon, hollandaise. Alla har vårt eget sätt att avnjuta denna grönsak, vit eller grön. Jag åt en gång en mjölkkokt vit sparris som bara smälte i munnen. Vissa smaker glömmer man aldrig. Hoppas att Du lyckas fint med våra recept, kanske blir det en minnesvärd middag. Om inte är det i alla fall ett härligt sätt att välkomna våren!
Torskrygg med krämig potatispuré, picklad fänkål, brynt citronsmör & dill.
Min absoluta favoriträtt när det kommer till fisk. Så enkel att göra men så himla god. Såhär till våren tycker jag om att addera hyvlad sparris, fint för ögat & väldigt gott nu när det äntligen är säsong. Torsken & fänkålen förbereds dagen innan, perfekt när du ska bjuda på mat.
Rimmad Torskrygg med dillpanko
4portioner 150 grader varmluft
600 g Torskrygg
1 l Vatten
30 g Salt
Gör så här: Dela torskryggen i fyra lika stora bitar om den inte redan är portionerad från butiken. Mät upp kallt vattnet och rör ner saltet tills du har en klar lag. Lägg ner torsken och se till så att alla bitar ligger under ytan. Låt torsken rimmas i kylen över natten.
Ta upp fisken ur lagen och dela gärna varje bit i tre för att få ett finare och snabbare resultat. Lägg i en ugnssäker form och fördela dillpankon över torskbitarna. Sätt in torsken i ugnen med en digital termometer i den största biten, låt torsken gå tills den är 44 grader.
Picklad Fänkål
1 st medelstor fänkål
1 dl socker
1 dl vatten
1 dl ättika
Gör så här: Koka ihop socker, vatten och ättika till en lag och låt den sedan svalna helt. Ta bort roten och dillen på fänkålen och hyvla sedan fänkålen tunt, gärna på en mandolin. Lägg fänkålen i iskallt vatten, detta för att den ska få en finare färg när den är klar. Häll av fänkålen och lägg den i en burk, häll på lagen. Låt fänkålen stå i kylen över natten.
Det som blir över av fänkålen kan du lägga i en glasburk, perfekt till en god sallad en annan dag.
Potatispuré
900 g potatis
75 g smör
3 dl vispgrädde
salt
Gör så här: Skala potatisen och koka den tills den är helt mjuk, tips är att dela den i mindre bitar. Värm undertiden upp smör och vispgrädde så att det är varmt när potatisen är färdig. Häll av och pressa potatisen ner i en kastrull, vispa ner smör och grädde och smaka därefter av med salt.
Brynt citronsmör
Brynt smör förhöjer verkligen smaken och är busenkelt att göra
100 g smör
1/2 ekologisk citron
Gör så här: Värm smöret på medeltemperatur tills det blir brynt och luktar nötigt. Zesta ner skal och pressa i saft från en halv citron. Klart! När alla komponenter är klara så lägger du upp på tallrik eller fat och toppar med hyvlad sparris och plockad dill. Smaklig spis!
Chokladkakor med salt kola & hasselnötter
20 st 175 grader
Salt kolasås
Får du kolasås över så är den himmelsk på vaniljglass, lätt att spara i en spritspåse
200 g strösocker
120 g grädde, rumstempererad
90 g smör, rumsvarmt
1 krm salt
Gör så här: Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner grädden i en tunn stråle och tillsätt sedan smöret och koka kolan tills den är 112 grader. Tillsätt salt och häll upp kolan i en skål. Låt kolan svalna helt i rumstemperatur och lägg den sedan i en spritspåse.
Chokladkakor med hasselnötter
230 g smör, rumsvarmt
260 g strösocker
260 g vetemjöl
60 g kakao
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 msk mjölk
100 g hasselnötter
1 äggvita
50 g mörk choklad
1 msk rapsolja
Gör så här: Vispa smör och socker med elvisp i 3-4 minuter eller tills det är riktigt fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem tillsammans med äggulorna och mjölken ner i det vispade smöret. Knåda ihop för hand eller använd vingen i din köksassistent.
Rulla degen till bollar, cirka 40 gram styck, platta till något och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Ta ett teskedsmått och tryck i mitten på varje kaka så du får en liten grop. Låt kakorna stå i kylen i en timme. Under tiden kan du hacka eller mixa hasselnötterna, mixar du så se till att vara försiktig så det fortfarande är bitar kvar. Vispa äggvitan till ett vitt skum.
Ta fram kakorna från kylen och rulla försiktigt kanterna i äggvitan först och sedan i hasselnötterna. Lägg tillbaka kakorna på plåtarna, gärna med lite mellanrum. och grädda kakorna i 15 minuter. Ta ut och tryck genast ner den lilla gropen med teskedsmåttet igen så du har plats för kolan sedan. Låt kakorna svalna.
Spritsa kola på varje kaka och ställ dem sedan i kylen i cirka 15 minuter. Smält chokladen i mikron eller i ett vattenbad, blanda ner rapsoljan och ringla på varje kaka, jag brukar använda en spritspåse till chokladen.
Njut med en kopp kaffe!
Krönikör: Gölin Jonsing
Foto: Johanna Syrén
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Södra 2020-04