Öbergs Guld firar i år 200 år i Hudiksvall. Framgångskonceptet? Att fort­farande utöva hantverket, och att satsa allt mer på sina egna produkter.

De har ännu inte slagit upp dörrarna när jag kikar in genom skyltfönstret i det vackra höstvädret. Öbergs Guld har funnits i Hudiksvall sedan år 1819, och kommer antagligen finnas kvar längre än både Bror och Lotta. Far och dotter. Båda guldsmeder med en stark passion för hantverket.

Att det fortfarande finns guldsmeder på Öbergs Guld, tror de båda är anledningen till att de finns kvar ännu, efter 200 år i staden. Det ligger rätt i tiden, att kunna erbjuda kunden någonting unikt, någonting som bara finns just här, menar Lotta Magnusson.

– Och det finns ett miljötänk i det. Vi återvinner gamla smycken, smälter ner guldet eller silvret, och gör nya, säger hon.

– Vi tar vara på allt, silverskrot och allt, fyller Bror Carlsson i.

Jobbar fortfarande

Bror fyller snart 90 år, och började som 15-åring som lärling på Öbergs Guld. Året var 1945 och han tyckte mycket om att jobba med sina händer. Han fastnade för yrket, och jobbar än i dag, så mycket han orkar.

– Jag skulle vilja fortsätta hur länge som helst, säger han, och berättar att han är väldigt glad över att dottern Lotta ville ta över.

Lottas väg mot guldsmedsyrket började redan när hon var två år gammal och pappa Bror hade tagit över Öbergs Guld. Hon minns hur han satt hemma i köket vissa kvällar och jobbade på sådant han inte hunnit med under dagen.

– Det är ett av de första minnen jag har, hur pappa satt i köket och jobbade på brännvinsskålar. Jag tyckte att det såg spännande ut, säger Lotta.

Själv valde hon att utbilda sig direkt efter gymnasiet. Hon flyttade till Köpenhamn under tre år, med praktikplats hos pappa hemma i Hudiksvall.

– Det var ett krav att vi hade en praktikplats, berättar Lotta och fortsätter:

– Det var en rolig utbildning, vi var nere i Köpenhamn tre månader i stöten, då vi fick lära oss massor, sedan åkte vi hem på praktik och nötte in det.

Sedan dess har även hon jobbat på Öbergs Guld.

Egen produktion

Branschen har förändrats mycket under alla år som Bror arbetat inom den. Bland annat gjordes väldigt mycket i tenn förr i tiden. Hela butiken i Hudiksvall var fylld av prylar i tenn, ett material som är helt borta ur bilden i dag. På smyckessidan är mycket sig likt, även om utformningen förändrats genom åren.

En utveckling som sker här och nu, är att Öbergs Guld valt att satsa allt mer på svenska märken, men kanske framförallt också på sin egen produktion.

– I och med internethandeln i dag så kan vi inte konkurrera på samma sätt. Man måste hitta sin nisch, och det tycker jag att vi har gjort, säger Lotta.

Bland annat tillverkar de Hälsingesmycken med linblomman i fokus, och de har även en serie kring Forsaringen; smycken inspirerade av en järnring från 800-talets början som fanns på kyrkporten till Högs kyrka.

Lotta tillverkar också en hel del egna smycken, dels i kollektioner, men också sådant som bara finns i ett exemplar – unika smycken.

Kan alla delar

Det märks att både far och dotter älskar det de gör, att de brinner för hantverket. Och man märker hur stolt Lotta är över sin pappa. Hon vill verkligen lyfta fram honom som den allkonstnär han är.

– Han är i princip en självlärd guldsmed som kan alla delar i yrket. Nu för tiden specialiserar man sig, man blir smyckessmed eller gravör, eller stenfattare, men pappa kan allt.

– På 40- och 50-talet hade man inget val, vi var tvungna att kunna alla delar, berättar Bror. 

Och det är han glad för. Han tycker att allt är lika roligt, så länge han får jobba med sina fingrar.

Lotta Magnusson

Ålder: 53 år.
Familj: två vuxna barn och en särbo.
Bor i: Hudiksvall.
Gör: Guldsmed, och driver Öbergs Guld i Hudiksvall.

Bror Carlsson

Ålder: 89 år.
Familj: Fru och dottern Lotta.
Bor i: Hudiksvall.
Gör: Pensionerad, med jobbar fortfarande på Öbergs Guld så mycket han orkar.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland 2019-11

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö