Harmånger Nygården är ett fyrstjärnigt bed and breakfast som ligger i Harmånger, Nordanå, och drivs av Helena Henning Bernmyr och ­Andreas Bernmyr. Hälsingegården har funnits i släkten sedan 1 628, här möts det gamla och anrika med moderna inslag på ett smakfullt sätt. 

Helena och Andreas träffades i Umeå, där de bodde tillsammans i ett antal år innan de bestämde sig för att flytta hem till Helenas släktgård i Nordanå 2003. Andreas kommer ursprungligen från Skåne och i och med att de lämnade de flesta vännerna kvar i Umeå och Andreas släkt bor nere i Skåne gjordes den gamla ”snickarboa” om till ett gästrum, fullt utrustat med flertalet bäddar, kylskåp och badrum. 

– Vi tänkte att då kan de faktiskt komma och hälsa på. Då har de ett eget ställe som de kan komma och bo i, så slipper vi hålla på och blåsa upp massa madrasser, förklarar Helena. 

Senare började vänner till familjen, som fick långväga besök från Ryssland, att hyra in sig på gården, vilket var mycket uppskattat. Med åren kom tanken på att själva lägga ut rummet för ut­hyrning och det visade sig finnas ett stort intresse. När de sedan började bygga ut inför öppningen till mid­sommar 2018 möttes de av många skeptiker som skakade på huvudena åt idén. 

– Men när vi stängde till hösten efter första sommaren så hade vi haft gäster från alla världsdelar hos oss på logen och vi hade fått 9,5 i rating på booking.com, berättar Helena och fortsätter:

– Både jag och Andreas har varit helt övertygade om att detta kommer gå jättebra! Båda har verkligen haft den magkänslan, och lite så att ”äh, vi ska visa dem”.

När pandemin slog till passade de på att bygga ut ytterligare, och i sommar öppnade även Nygårdens restaurang och café. Det är alltid mycket på gång. Varje morgon serveras bland annat nybakat bröd till frukosten.

Återbruk, att bevara och ta tillvara på det som redan finns är något som är genomgående i verksamheten. Lamporna i matsalen är gjorda av Helenas pappas gamla verktygslådor, trätvingar har använts till en hylla i baren och farmors bestick har gjorts om till handtag, gångjärn och konsoller. Men de är inte alltid överens, berättar Helena, som till en början var skeptisk till att använda en gammal takplåt till bardisken. 

– Men så kom jag hem och då hade Andreas satt upp den här, och det blev ju skitsnyggt! Vi brottas ständigt, för båda har olika idéer. Men det brukar bli bra. Ibland får han ge sig och ibland får jag ge mig. 

Mötet med alla olika gäster är väldigt häftigt tycker Helena. Här har det bott bönder från Israel, en agronom professor från Indien, OS-medaljörer, Guldbaggevinnare, musiker och skådespelare. För något år sedan bodde nästan hela skidskyttelandslaget här. Numera har Nygården blivit målet för många, folk kommer till Harmånger enbart för att bo här. Ett par från Nederländerna bestämde sig till och med för att köpa hus i området efter sin vistelse.

På gården bor också, förutom familjen, ett gäng fyrbenta vänner. Hunden Isidor, katterna och några får som agerar gräsklippare och myskompisar. Och tuppen Marabou och hans fyra brudar förstås. Här är alla välkomna! #

Helena ”Lena” Henning Bernmyr & Andreas Bernmyr

Ålder: 51 respekive 49 år.

Gör: Driver Nygården. Helena även lärare i trä- och metallslöjd och bild, Andreas även präst i Forsa-Högs församling.

Favoritfrukost: Helena gillar knäcke­bröd (rågrut). ”Det ska knapra när man äter frukost”. Andreas föredrar nybakt fralla med marmelad och ost.

Familj: Barnen Isak 20 år, Milla 17 år och Tuva 15 år, och alla djuren.

Text & foto: Helene Östlund
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2023-06

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö