Vem hade kunnat tro att ett gäng gubbar skulle vara på gymmet klockan 07.00 på julaftons morgon för att utöva yinyoga? Inte de själva i alla fall, men nu är de fast. Varje måndag träffas de för lite passiv tänjning av bindväven – och för att andas en stund tillsammans.

DET BÖRJADE I höstas någon gång, oktober tror de. Bengt-Arne Pettersson hade pratat gott om yoga vitt och brett och ”tjatat” på Åsa Björke, som äger Träningsvarvet i Hudiksvall, om att de skulle få prova på yinyoga.

– Alla pass som fanns blev överbokade på en gång, säger Bengt-Arne, som fick idén om att prova yoga genom sin ryggläkare.

– Han har helt slutat att operera ryggar, han kör bara med yoga i stället.

Första gången var de ett gäng på fyra, fem stycken. Nu för tiden är det ofta fullt, varje måndag klockan 08.00.

– Jag har tyckt att det här med yoga, det är väl bara flum. Men det är inte så konstigt. Nu kör jag ­varje måndag och det har gjort mycket för mig. Bland ­annat har jag en rygg som krånglar, men som nu har blivit mycket bättre, säger Lars Nordström.

Han berättar vidare att många av dem är ­gamla idrottare som sett stretchning som ett nödvändigt ont. Någonting som avklarats på snabbast möjliga vis efter träning.

– Sen när man bli äldre så blir man ännu ­stelare och får ont lite här och där. Vi tränar på gym och det är ju bra, men det blir man inte heller mjukare av, ­säger Lars.

Där har yinyogan fyllt ett klart syfte.

– Nu har man börjat kunna snurra runt på golvet – och ta sig upp på egen hand efteråt, säger Tommy Hammarstrand och skrattar.

Han tillhörde också en av de som rynkade lite på näsan åt yoga tidigare.

– Fjant! Så tänkte jag förut. Flummigt. Men det är inte så flummigt. Jag har blivit mjukare och bättre i ryggen. Nu tar det emot när jag inte kan komma en vecka. Det är bara positivt.

Från alla håll hör man samma sak. Gubbarna har blivit frälsta.

– Förutom att man blir mjukare så får det en att varva ner i själen också. Det är jätteskönt och en bra kontrast till annan träning, säger Lars.

ÅSA BJÖRKE ÄR en av de som brukar hålla i passen och hon berättar att även om det är övervägande ”gubbar” som kommer, så är passet döpt till ”Yinyoga för män” och således öppet för män i alla åldrar. Hon tror att det är viktigt att det finns ett pass enbart för män, av den enkla anledningen att de antagligen inte skulle våga komma annars. Det behövs en inkörsport.

– De tycker att de är för stela och känner inte att de kan gå på ett vanligt pass, men det kan de – och det är dit jag vill få dem. Samtidigt så går de tillsammans och pushar varandra och det är härligt det också, säger Åsa.

Och hon pushar dem hon med. Bland annat blev det fullt hus när hon uppmuntrade till att komma in på julaftons­morgonen för lite yinyoga.

– 07.00 körde vi. Bästa starten på julen!, säger Lars Nordström. #

YINYOGA

Yinyoga är precis som annan yoga – men också dess motsats. Yinyogan undviker ”perfektionen” i en slutposition. Fokus på yin-­delarna i kroppen så som skelett, myofascia, bindväv (som är en del av fascian), ligament, inre ­organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla ställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden. I yin­yogan stretchar vi inte, vi drar inte och vi vill undvika att hålla kroppen i ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare (så kallad passiv stretch).

Källa: traningsvarvet.se

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö