”Om inte vi vågar göra det här, då är det ingen som vågar. Det är ju det här livet vi vill leva”.
Så tänkte Lisa Holmberg och Niklas Olsson när de tog steget att förverkliga drömmen om ”Ekohuset i Gammelsträng”.

I ETT HUS i Gammelsträng, byggt av halm, lera, sten och trä, bor Lisa och Niklas. Ett lånefritt ekohus. Resan har varit lång, men det om ingenting annat är ett tips de har till någon som vill göra samma sak som dem. Sätt ingen tidsgräns på bygget. Med tidspress kommer ekonomisk press.

Lisas rötter finns i Gammelsträng, Norrbo. Hon har bott många år av sitt liv i byn, men egentligen kommer både hon och Niklas från Stockholm. När de blev ett par 2012 fanns det dock en stor skillnad dem emellan. Lisa hade precis flytt från storstaden, Niklas såg ingen anledning till att flytta.

– Men så sa jag att jag får väl flytta till dig då, berättar Lisa. 

Och där vände det. Var det så lätt att bara flytta på sig?

– Någonting började gro i mig. Vi hade spenderat helgerna i Norrbo och Lisa hade pratat om att hon skulle vilja bygga ett hus på den här platsen. Sen minns jag ju hur det var första gången jag faktiskt svängde av E4 och åkte in i Hälsingland. Finns det här ens?, säger Niklas.

Den riktiga vändpunkten var nog ändå Norrbostämman. Niklas trodde att han skulle följa med Lisa på en politisk parti­stämma av något slag, men så hörde han fiolmusik.

– Spelmansstämma såklart! Där och då, i solnedgången denna fantastiska sommarkväll, kände jag att jag skulle kunna bli en del av detta. 

DE BÖRJADE GÖRA en lista på vad de ville och vilka förutsättningar de hade. Tomten exempelvis, som de kunde få köpa billigt av Lisas föräldrar, försäljningen av Niklas lägenhet i Stockholm, möjligheten att bygga lånefritt. Eko.

– När vi tittade på listan så insåg vi att om vi inte ­vågar göra det här, då är det ingen som vågar. Vi skulle ha varit dumma i huvudet om vi inte gjorde det, säger Niklas.

Han hade länge drömt om att gå ner i tid på jobbet och tankarna på att faktiskt kunna leva som han lär, bland annat med sin bakgrund som biolog, gjorde beslutet enkelt. Det skulle komma att bli ett ekohus.

Med i ekvationen fanns också Lisas pappa. Sjuksyrran som också kan bygga hus.

– Han lärde oss att hålla i verktygen, säger Niklas och Lisa tillägger:

– Han är en väldigt ödmjuk gubbe som handlett oss under de här drygt fyra åren.

Hjälp har de också fått från Hudiksvalls kommun. Eller tja, kanske inte så mycket hjälp egentligen.

– Men de har förstått vad vi har velat göra och de har inte stått i vägen för oss. De har haft en fantastisk inställning hela vägen, säger Niklas.

DE HADE KUNNAT gå runt de strikta reglerna kring bygge av permanentbostad och i stället bygga ett fritidshus – och sedan flytta in. Men det var viktigt för dem att göra ”rätt”. Mycket för att bana väg för andra som skulle vilja göra samma sak.

– Det har verkligen varit viktigt från början, att ska vi göra det här, då ska vi också vara villiga att prata om det, säger Lisa.

Huset har tagit många år att bygga, men nu bor de i det sedan ungefär ett år tillbaka. Konstruktionsmässigt landade de vid halm, lera, trä och sten. Enbart naturliga material.

– När man började kolla på ekohus, att googla på vad det innebar, så var det ofta hus gjorda av betong och plast. De blir energisnåla, men man tar inte hänsyn till vilka resurser som krävs för att ta fram materialen, säger Niklas.

De fick lära sig allt själva och gjorde allt på egen hand med hjälp på olika sätt, förutom el och VVS. Stommen är byggd av runt timmer och resten är halmbalar inbakade i lera.

– Leran hittade vi hos en granne som grävt ett dike, berättar Niklas, som också vill påpeka betydelsen av att välja lokala material.

I PROCESSEN, SOM tagit dem fyra och ett havt år så här långt, har de lärt sig otroligt mycket, vilket är något av det häftigaste med det hela, enligt Niklas. De vet hur man använder verktyg och hur man konstruerar det man vill bygga.

– Som när vi skulle sätta in sängen och hade tappat bort sängbenen. Jag höll på att ge upp helt och fara på Mio, när jag kom på att jag ju kunde bygga en sängstomme själv. På en timme var det klart, säger Lisa.

Varför ville ni bygga ett ekohus över huvud taget?

– Det grundar sig i en världsångest, säger Niklas.

– När vi bestämde oss för att vi skulle bo i ett hus, så tänkte vi genast hållbart. På något annat sätt kan vi inte göra, fyller Lisa i.

De såg det också som en möjlighet att prata politik, ­vilket de verkligen har gjort. Dels har de föreläst om sitt projekt, dels har många kommit på studiebesök hos dem genom åren.

– Vi har noterat fler än 532 unika besökare. Allt från redan frälsta till de som har varit mer skeptiska och undrat vad ­detta är för tok – men som tyckt att det varit fint och spännande när de gått härifrån, säger Lisa och fortsätter:

– Det kan vara så jobbigt när det tredje paret kommer på en lördag, men så hör man att de säger ”wow” och så kommer man på att det ju faktiskt är wow, trots att man just precis då är så trött på det där räcket som man försöker få ihop.

Ångesten då, har den dämpats?

– Nej, egentligen inte. Ju mer man tittar upp ju mer förstår man hur åt helvete det är, säger Niklas.

– Men man kan ju å andra sidan inte gå emot det man står för, bara för att det lilla man själv gör kanske inte hjälper i det stora hela. Det finns någon slags tillfredsställelse i att man i alla fall inte har gjort det värre. Det var därför det också var så viktigt att prata om det vi gör, i en förhoppning att påverka fler, säger Lisa. #

Lisa Holmberg

Ålder: 40 år.
Bor i: Gammelsträng, Norrbo.
Familj: Niklas, föräldrar och bröder med familjer.
Gör: Jobbar som politisk sekreterare på Region Gävle­borg samt förtroendevald ­politiker i Hudiksvalls kommun.

Niklas Olsson

Ålder: 41 år.
Bor i: Gammelsträng, Norrbo.
Familj: Lisa, mor och syster med familj.
Gör: Jobbar som mentor på Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Text & Foto: Moa Åhs
Den här artikeln publicerades i #Hälsingland Norra 2020-03

Vi når alltid alla
Låt Svart Pist producera din hemsida
Läs Magasin Järvsö